Advertisement
FAİZ-BONO ABONE OL

30 yıl vadeli ABD Hazine tahvili faizi, Fed’in daha şahin bir politika izlemeye başlayabileceğine dair beklentilerle Şubat ayından bu yana ilk defa yüzde 2’nin altına indi. Tahvil piyasalarındaki enflasyon beklentisine işaret eden ABD 10 yıllık başabaş faizi ise cuma günü yüzde 2,21’e geriledi.

Yatırımcılar, Fed’in geçen haftaki şahin tutumundan sonra genişlemeci politikaya yönelik işlemlerini bırakırken 5 yıllık ve 30 yıllık tahvil faizi arasındaki fark bu senenin en düşük seviyesine geldi.

Getiri eğrisinin yataylaşması banka kârları için olumsuz bir ortam yaratırken vadeli tahvil piyasasında pozisyonlanma ikinci günde de azaldı.

30 yıllık ve 5 yıllık ABD tahvi faizi arasındaki fark Fed toplantısı sonrasında neredeyse 30 baz puana yakın düşüş kaydederek 111 baz puan seviyesine geriledi.

Fed’in geçen gerçekleştirdiği toplantı sonrasında daha şahin mesajlar vermesi ve St Louis Fed Başkanı James Bullard’ın Fed Başkanı Jerome Powell’ın tahvil alımı azaltımına yönelik tartışmaları başlattığını söylemesi yakın zamanda para politikasının sıkılaşacağına işaret ediyor.

Fed’in bu tutumu da enflasyonun belirlenen hedefler üzerinde çok fazla kalmayacağına dair beklentileri artırarak kısa vadeli tahvil faizlerini yukarı taşırken uzun vadelilerin faizlerini düşürdü.