Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD ekonomisi 2019'un son çeyreğinde ılımlı büyüme kaydetti. Ticaret Bakanlığı'nın verilerine göre ABD ekonomisinin 4. çeyreğe ilişkin büyümesi % 2.1 olarak kaldı.

Beklenti de büyümenin % 2.1 olmasıydı. Ekonominin temel motoru olan tüketici harcamaları 4. çeyrekte % 1.8'den % 1.7'ye revize edildi. Harcamalar önceki çeyrekte % 3.2 artmıştı.

PCE deflatör % 1.6'dan % 1.3'e geriledi. 2019 yılının tamamı için büyümesi revize edilmeyerek % 2.3'te kaldı, bu 3 yılın en yavaş büyümesi olarak kayda geçti. İşletme yatırımlarında 4. çeyrek için daha önce % 1.5 olarak açıklanan düşüş % 2.3'e revize edildi. Böylece yatırımlar 3. ayda da gerilemeyi sürdürdü ve 2015'ten beri en büyük düşüşü kaydetti.

Bugünkü veri, ABD'de uzun süredir devam eden büyümenin, düşünülenden daha kırılgan olduğuna ve ABD Başkanı Donald Trump'ın % 3'lük hedefinin altında kalmaya devam edebileceğine işaret etti. Dünya çapında onlarca kişinin ölümüne neden olan koronavirüsün de 11 yıldır devam eden ekonomik büyümeye sekte vurabileceği ifade ediliyor.