Advertisement
HABERLER ABONE OL

ABD Başkanı Joe Biden, ülkede görülen son 40 yılın en yüksek enflasyonunun küresel Kovid-19 salgını sonucunda tedarik zincirindeki aksamalardan kaynaklandığını kaydederek, "Enflasyonu kontrol altına almalıyız." dedi.

Tüm dünyada son 2 yıldır etkisini gösteren Kovid-19 ve buna bağlı yansımaların ekonomi üzerinde ciddi baskılar yarattığını vurgulayan Biden, ABD'de son 40 yılın en yüksek enflasyonuna ulaşılmasını özellikle tedarik zincirindeki sorunlar kapsamında salgın koşullarına bağladı.

Biden, yeni yılla birlikte ekonomideki önceliklerinin enflasyonla mücadele olduğuna işaret ederek, "Enflasyonu kontrol altına almalıyız. Yüksek fiyatların kalıcı hale gelmeyeceğinden emin olma görevi Merkez Bankasına düşüyor, bu da tam istihdam ve fiyat istikrarını zorunlu kılıyor." değerlendirmesini yaptı.

Yönetiminin yeni ekonomi planının Kongrede tam destek görmemesine de değinen Biden, özellikle bazı Demokrat senatörlerin bu yasal düzenlemelere tam destek vermemesinden şikayet etti.

"Yeniden Daha İyi Yapalım" sloganıyla dile getirilen ekonomi planının büyük bölümünün Kongreden geçtiğini ve bazı itirazlar olsa da kalan bölümlerinin de geçmesini beklediğini anlatan Biden, Joe Manchin gibi birkaç Demokrat senatörün bazı konularda ikna edilmesi gerektiğini gördüğünü belirtti.

Bir soru üzerine 2024 başkanlık seçimlerine giderken başkan yardımcısı adayının yine Kamala Harris olacağını net ifadelerle dile getiren Biden, Harris'in performansından memnun olduğunu vurguladı.

Oy hakkı düzenlemesi ve seçimler

Öte yandan Biden, halen Kongrede bulunan ancak itirazlar üzerine bir süre askıya alınan oy hakkının kullanımına ilişkin düzenlemeye ilişkin bir soruya yanıt verdi.

Biden, yeni yasa çıkmadan Kongre ve başkanlık seçimlerine gidilmesi durumunda söz konusu seçimlerin adil bir şekilde yapılmasının zor olacağını savundu.

Kongredeki Cumhuriyetçilerle bu konuda fazla görüşme yapmadığını aktaran Biden, tasarıya hayır oyu veren Demokratlarla öncelikli olarak görüştüğünü ve tüm Demokratların tasarıya katılması gerektiğini ifade etti.

İç politikadan ekonomiye ve dış politikaya kadar birçok alanda görevdeki ilk yılında tutamayacağı sözleri verip vermediği sorulan Biden, seçim vaatlerinin yerine getirilebilir vaatler olduğunu ve çoğunu belli ölçüde yerine getirdiğini savundu.

Biden, "Aşırı sözler vermedim. Yaptıklarımıza bakarsanız ciddi bir mesafe katettiğimiz gerçeğini kabul edersiniz. Ancak şu ana kadar yapamadığım bir şey, Cumhuriyetçi dostlarımızın da oyuna katılmasını sağlamak oldu." şeklinde konuştu.

Eski ABD Başkanı Donald Trump'ı ismini vermeden eleştiren Biden, Trump'ın tek başına ABD'deki parti sistemine gözdağı vermeye çalıştığını ve bunun kabul edilemez olduğunu ifade etti.

"Kovid-19 testleri konusunda daha önce adım atmalıydık"

Biden, salgınla mücadelede çok önemli adımlar attıklarını kaydetti, ancak Kovid-19 testleri konusunda daha erken harekete geçmeleri gerektiğini kabul etti. Biden, "Şu anda testleri artırıyoruz. Daha önce adım atmalı mıydık? Evet. Fakat şu anda bunun fazlasını yapıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Altın fiyatları, ABD Başkanı Joe Biden’ın konuşması sonrasında tahvil faizlerindeki yükselişin duraksamasıyla yükseldi. Gram altın da küresel altın fiyatlarındaki yükselişle 800 TL sınırına ulaştı.

Biden, enflasyonla mücadelenin Fed’in görevi olduğunu ve merkez bankasının parasal teşvikleri azaltma planını desteklediğini söyledi. 10 yıl vadeli ABD Hazine tahvili faizi 2 yılın zirvesinden gerilerken, S&P 500 yüzde 1 düşüş kaydetti.

Ukrayna ve Rusya arasındaki jeopolitik gerginlikler de güvenli liman altına olan talebi artırdı. Biden, Vladimir Putin’in sınıra 100 bin tabur asker yığdıktan sonra Ukrayna’ya ilerleyeceğini düşündüğünü söyledi fakat Rus liderin planları arasında tam bir işgalin olmadığını belirtti.

Ons altın fiyatı

Ons altın, hafta başından bu yana aşağı yönlü bir seyir izledikten sonra Biden’ın açıklamalarıyla çarşamba gününü 1.840 dolar civarında kapattı. Kasım ortasından bu yana en yüksek seviyelerde işlem gören değerli metal, perşembe sabahı 1.839 dolar civarında bulunuyor.

Gram altın fiyatı

Gram altın, hafta başında dolar/TL’deki yükselişle 800 TL’nin üzerine çıktıktan sonra haftanın kalanında inişli çıkışlı bir seyir izlemişti. Küresel altın fiyatlarındaki yükselişi dolar/TL’deki düşüşten dolayı sınırlı yansıtan gram altın, perşembe sabah saatlerinde 795 TL civarında bulunuyor.

Türkiye'de iştiraki bulunan Katarlı banka, Türkiye'de kurdaki oynaklığın yarattığı risklere dikkat çekti.

Alternatif Bank'ın sahibi Katarlı The Commercial Bank'ın (CBQ) Grup CEO'su Joseph Abraham, Bloomberg’e verdiği röportajda Türk lirasındaki oynaklıktan dolayı yaklaşık 1 milyar riyallik (275 milyon dolar) bir etki yaşadıklarını, bunu sindirmenin oldukça zor olduğunu söyledi.

Faizler ve kurdaki oynaklığın yönetilmesinin zor olduğunu belirten Abraham, Türkiye’de birleşme ve satın alma işlemleri için iştah olmadığını belirtti. CBQ’nun Türkiye’deki uzun dönem yatırımcılar arasında bulunduğunu belirten Abraham, “Türkiye’ye hem ülke hem de yatırım olarak bağlıyız” dedi.

Abraham, Türkiye iştirakleri olan Alternatif Bank’ın sermayesinin gerektiğinde artırılabileceğini belirtirken Türk lirasındaki oynaklığın CBQ’nun toplam kredi miktarı üzerinde risk oluşturduğunu söyledi.

Türkiye’deki iştirakleri için en büyük zorluğun kur risklerini yönetmek olduğunu belirten Abraham, CBQ’nun Türkiye’deki kredi portföyünde kur risklerini düşürmeye başladığını ve volatilitenin bir süre daha devam edeceğini vurguladı.

Tahvil satış dalgasının durması ve Çin’in krizdeki gayrımenkul sektörünü destekleyici adımları açıklaması bugün hisse senetleri piyasalarında risk iştahını yükseltti.

MSCI Asya Pasifik endeksi beş işlem günlük düşüşüne son verirken yükselişlere Hong Kong Hang Seng öncülük etti.

Yüzde 1 civarı düşüşle kapanan Amerikan borsalarında vadeliler toparlanma işareti verdi.

Bloomberg Dolar Endeksi 1.170,8 puanda yatay. Gelişmekte olan ülke para birimlerinin çoğu dolara karşı ılımlı yükselirken TCMB kararı öncesi dolar/TL yüzde 0,1 yükselişle 13,44 seviyesinde seyrediyor. ABD 10 yıllık tahvil getirisi bir baz puanlık düşüşle yüzde 1,85’te, Avustralya 10 yıllık tahvil getirisi ise yüzde 2’de.

Küresel piyasaların gündeminde Endonezya, Ukrayna ve Norveç merkez bankaları faiz kararı ile Euro Bölgesi nihai TÜFE verisi yer alıyor.

Biden'ın ilk yıl mesajları piyasalarda da yankı buldu

ABD Başkanı Joe Biden Rusya ile Ukrayna geriliminden enflasyona ve petrol fiyatlarına kadar önemli başlıklar hakkında konuştu.

Rusya’nın Ukrayna için “harekete geçeceğini” düşündüğünü belirten Biden, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in topyekun bir ilhaktan sakınabileceğini öngördü.

Biden, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırması durumunda ABD ve Avrupalı müttefiklerin Moskova’ın ağır ekonomik sonuçlara katlanması gerektiği yönünde hemfikir olduklarını belirtti.

Biden enflasyon konusuna da değinirken son 40 yılın en yüksek enflasyonunu düşürmenin Fed’in görevi olduğunu belirtti ve “Fed’in fiyat baskılarıyla mücadele için desteği yeniden ayarlamasının uygun olduğunu” söyledi.

Biden Fed bağımsızlığını desteklediğini de sözlerine ekledi. Yükselen petrol fiyatları hakkında da konuşan Biden petrol fiyatlarını düşük tutmak için baskı yapmaya devam edeceğini bildirdi. Biden, Çin’e yönelik tarifeleri gevşetmek için ise henüz hazır olmadıklarını söyledi.

Aralık ayında yıllık enflasyonun yüzde 36,08 ile 19 yılın zirvesine çıkmasının ardından gözler Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın faiz kararına çevrildi.

Bloomberg HT’nin faiz anketine katılan 19 kurumun medyan beklentisi Merkez Bankası’nın Ocak ayı toplantısında politika faizini yüzde 14 seviyesinde sabit bırakacağı yönünde oldu.

Ankete katılan bir kurum 50 baz puan indirim ile Merkez Bankası’nın politika faizini yüzde 13,50 seviyesine getireceğini düşünürken, faizlerin Ocak ayında artırılacağı yönünde tahmin veren hiç bir kurum olmadı.

Ankete katılan kurumların yıl sonu faiz beklentisi ise çok geniş bir aralıkta seyrediyor. Yıl sonu için en düşük tahmini paylaşan kurum 2022 sonunda politika faizinin yüzde 9’a inmesini beklerken, en yüksek tahmini paylaşan kurum ise politika faizinin yüzde 22’ye ulaşmasını bekliyor.

Yabancı kurumlar da TCMB’nin faizleri sabit bırakmasını bekliyor

Societe Generale TCMB’nin Ocak ayında faizleri yüzde 14 seviyesinde sabit bırakmasını beklerken, Türk lirasındaki değer kaybını sınırlamak için alınan önlemlerin Türk lirasındaki düşüşü önlemede yetersiz kalacağını düşünüyor.

Unicredit Merkez Bankası’nın Türk lirasındaki değer kaybını yeniden tetikleyecek bir karardan kaçınacağını ve politika faizini yüzde 14 seviyesinde tutacağını tahmin ediyor.

Bank of America da TCMB’nin ilk çeyrek sonuna kadar politika faizini sabit tutmasını bekliyor. Türkiye’de ortama enflasyonun 2022’de yüzde 52,6 olmasını öngören banka, Türk lirasındaki değer kaybını sınırlamak için duyurulan kur korumalı mevduat uygulamasının negatif reel faizden kaynaklanan sorunlara çözüm üretemeyeceğini ve mali olarak sürdürülebilir olmadığını belirtti.

Nebati: Ocak, Şubat ve Mart ayını şöyle bir görmemiz lazım

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, enflasyonun Ocak ayında pik noktaya ulaşmasını, buna karşın dünyadaki gelişmeler, gıda ve enerji fiyatlarındaki gerilemeyle birlikte mayıs ayından itibaren düşüş yaşanacağını, kasım ve aralık ayı enflasyonlarının bazdan çıkmasıyla sene sonunda da anlamlı bir düşüşün geleceğini söylemiş, “Ben seçime tek haneli enflasyonla gideceğim 2023 Haziran ayında” demişti.

Bakan Nebati, Merkez Bankası’nın ilk çeyrekte gevşemenin etkisini izleme kararını desteklerken de “Merkez Bankası’nın nasıl karar alacağını bilmiyorum. Benim görüşüm, Ocak, Şubat ve Mart ayını şöyle bir görmemiz lazım.” değerlendirmesini yapmıştı.

TCMB: Kararların etkileri 2022 yılının ilk çeyreğinde yakından takip edilecek

Merkez Bankası, Aralık ayındaki Para Politikası Kurulu toplantısında politika faizini 1 puan indirimle yüzde 14 seviyesine çekerken, karar metninde indirim alanının tamamlandığını ve 2022 yılının ilk çeyreğinde para politikası çerçevesinin gözden geçirileceğni söylemişti.

Merkez Bankası karar metninde, “Alınmış olan kararların birikimli etkileri 2022 yılının ilk çeyreğinde yakından takip edilecek ve bu dönemde fiyat istikrarının sürdürülebilir bir zeminde yeniden şekillenmesi amacıyla geniş kapsamlı politika çerçevesi gözden geçirme süreci yürütülecektir.” demişti.

Erdoğan: Kur da düşecek, faiz de

Arnavutluk ziyareti sonrasında medya mensuplarının sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kur ve faizin kademeli olarak düşeceği mesajını vermişti.

Faizlerde düşüşün başladığını söyleyen Erdoğan, "Bir ara biliyorsunuz 12’ye falan geldi, hatta daha aşağıya da geldi. Sonra tekrar bir çıkış yaşandı. Fakat bunu da aşağıya çekeceğiz. Bu da ekonomideki şartlara göre şekillenecek. Yavaş yavaş, kademeli bir şekilde, aceleci olmadan kur da düşecek, faiz de aynı şekilde düşecek" diye konuşmuştu.

Fed’den 50 baz puanlık faiz artırımı beklentileri artıyor

Milyarder yatırımcı Bill Ackman’ın ardından Singapur’daki PineBridge Investments Portföy Yöneticisi Omar Slim de Fed’in enflasyonla mücadele konusunda getiri eğrisinin gerisinde kaldığını ve Mart ayında faizi 50 baz puan artırması gerekebileceğini belirtti.

Slim “Fed’in uzun zamandır devam eden enflasyonun geçici olduğu söylemi kredibilitelerini azalttı, eğrinin gerisinde kaldıkları için Mart’ta 50 baz puanlık faiz artışı masada” değerlendirmesini yaptı.

Bloomberg’in opsiyon fiyatlamalarını kullanarak yaptığı hesaplamaya göre, Mart ayında Fed’in 25 baz puanlık bir faiz artırımının gerçekleşme ihtimalinin yüzde 100 üzerinde olması katılımcıların bir kısmının da 50 baz puanlık artırımı fiyatlamaya başladığını gösteriyor. Bu da piyasaların Mart ayında 25 baz puanlık bir faiz artırımına neredeyse kesin gözüyle baktığına ve 50 baz puanlık bir artırımında gelebileceğine işaret ediyor.

Merkez Bankası’nın 2022 faiz kararı tarihleri ne zaman?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası 2022 yılında kaç kere Para Politikası Kurulu toplantısı gerçekleştireceğini ve 2022 faiz kararı tarihlerini açıkladı. Merkez Bankası’nın Para Politikası Kurulu tarihlerine göre, 2022 yılında 12 tane faiz kararı toplantısı gerçekleşecek.

Merkez Bankası 2021 yılında 12 faiz kararı toplantısı gerçekleştirirken yılın ilk toplantısında politika faizini yüzde 15’ten 17’ye yükseltmişti. 18 Mart 2021’deki toplantıda politika faizini yüzde 17’den 19’a yükselten TCMB Eylül ayına kadar faiz oranlarındaki bu tercihini korumuştu.

23 Eylül’deki Para Politikası Kurulu toplantısında faiz indirimlerine başlayan Merkez Bankası, art arda aldığı faiz indirimi kararlarıyla politika faizini yüzde 14’e kadar indirmişti. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası 2021’in sontoplantısını 16 Aralık tarihinde gerçekleştirdi.

Merkez Bankası faiz kararı tarihleri

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın 2022 yılına ilişkin açıkladığı faiz kararı tarihleri ise şöyle:

  • 20 Ocak 2022
  • 17 Şubat 2022
  • 17 Mart 2022
  • 14 Nisan 2022
  • 26 Mayıs 2022
  • 23 Haziran 2022
  • 21 Temmuz 2022
  • 18 Ağustos 2022
  • 22 Eylül 2022
  • 20 Ekim 2022
  • 24 Kasım 2022
  • 22 Aralık 2022