Advertisement
HABERLER ABONE OL

Çin fabrikalarında yılın üçüncü çeyreği genellikle en yoğun dönemler olur ve Barbie’den minyatür kamyonlara kadar bir çok oyuncak türü okyanusu aşarak tüm tatil zamanları için ABD’ye ulaşır. Ancak bu sene durum farklı.

ABD Başkanı Donald Trump 160 milyar dolar değerindeki akıllı telefonlar ve oyuncaklara ek gümrük tariflerini ABD’li perakendecilerin işi zorlaşmasın diye ertelemesine rağmen perakendeciler bu durumdan çoktan zarar gördüler. Sanayi temsilcileri tarafından sağlanan bilgilere göre, Walmart Inc. gibi dev oyuncak toptancıları ticaret savaşına yönelik belirsizlikler dolayısıyla stoklarını çoktan hazırlamıştı.

Çinli oyuncak üreticisi Pinghu Mijia Product Co.’nun Dış Ticaret Yöneticisi Justin Yu, “Bu zorlukları göğüsleyeceğiz ama kesinlikle etkisi büyük olacak” dedi.

Yu, ABD’nin yarattığı açığı kapatmak için Avrupa, Orta Asya ve Afrika’da yeni alıcılar aradıklarını belirtti. Şirket, şu anda gelirlerindeki Kuzey Amerika’nın payını olası ek vergi artırımlarına karşı da düşürmeyi planlıyor.

Yu, güncel olarak Walmart ve Target Corp.’un da içinde bulunduğu perakendecilere 25 milyon dolarlık ürün gönderildiğini belirtti.

Bloomberg tarafından derlenen bilgilere göre, ticaret savaşının patlak verdiği geçen sene Kuzey Amerikalı perakendeciler Asya’dan alımlarını 2018’in ikinci çeyreğinde yüzde 7.9 artırdı. Bu büyüme 2019 yılında önemli ölçüde azalarak 2019’un ilk çeyreğinde yüzde 0.2 seviyesinde gerçekleşti.