ABD-Çin ticaret savaşının küresel maliyeti 600 milyar dolar
Bloomberg ekonomistleri tarafından ABD ve Çin ticaret geriliminin devam etmesi durumunda, küresel maliyetinin 600 milyar dolar olacağı öngörülüyor
ABD-Çin ticaret savaşı tehlikeli bir aşamaya geçti. Ek gümrük vergileri ve tehditler giderek artıyor. Gelecek ay gerçekleşecek olan G-20 Liderler Zirvesinde yapılacak bir görüşme ile ilişkilerin yoluna koyulması mümkün, fakat bu noktada ticaret savaşının daha uzun ve maliyetli olması daha kuvvetle muhtemel görünüyor.
Bloomberg ekonomistleri Dan Hanson ve Tom Olrik temel senaryoları detaylarıyla açıkladı. Elde edilen sonuç; ek gümrük vergilerinin tüm ABD-Çin ürünlerini kapsaması durumunda piyasaların cevaben ani ve sertce düşmesi, küresel büyümenin ticaret gerilimi etkilerinin tavan yapacağı 2021 yılında 600 milyar dolar azalması.
Mayıs’ın 10’unda ABD 250 milyar dolarlık Çin ürününe uygulanan vergi miktarını yüzde 25’e yükseltmişti. Bloomberg Economics, 2021 yılında ticaret savaşının olmadığı bir senaryoda Çin ve ABD’de üertimin yüzde 0.2’den yüzde 0.5’e gerileyeceğini öngördü. Küresel üretimin de düşeceği düşünülüyor.
Tarifeler artarsa ne olur?
ABD Çin ile hemen bir ticaret anlaşmasına varılamaması durumunda tüm Çin ürünlerinin ithalatında yüzde 25 vergi uygulamakla Çin’i tehdit etti. Pekin’den Çinli bir TV Spikeri durumu “Konuşmak istiyorsanız, kapı açık. Dövüşmek istiyorsanız, sonuna kadar mücadele edeceğiz” dedi.
2021’in ortalarında tarifelerin karşılıklı olarak yüzde 25’e yükseltildiği senaryoda; Çin’in üretiminin yüzde 0.8, ABD’nin yüzde 0.5 ve dünyanın yüzde 0.5 düşeceği öngörülüyor.
Finansal piyasalar hali hazırda her bir ticaret savaşı başlığıyla sallanırken, özellikle Çin hisse senetlerinde yüksek miktarda günlük hareketler görüldü. Yine de, ABD’de de Çin’de de hisse senetleri, yatırımcıların hala bir anlaşmaya varılması yönündeki kuvvetli görüşleriyle bu yıl içinde yükseldi.
Eğer yanlış düşünüyorlarsa ve Apple gibi ağırlığı yüksek olan şirketler ek gümrük vergilerinden zarar görürse , bu keskin bir düzeltme ihtimalini artırır.
Hanson ve Orlik’in kabus senaryosu yüzde 25’e yükseltilmiş ek gümrük vergileri senaryosunda küresel bazda hisselerdeki düşüşe yüzde 10 eklendiği senaryo.
Bu durumda 2021’in ortalarında Çin’in büyümesi yüzde 0.9, ABD’nin büyümesi yüzde 0.7 ve küresel büyüme yüzde 0.6 azalabilir ve hisse piyasalarındaki düşüşün rüzgarıyla yatırım ve tüketim harcalamarı da gerileyebilir.