Advertisement
HABERLER ABONE OL

Küresel olarak bağımsız yatırımcıları inceleyen Vanda Research tarafından derlenen verilere göre, ABD’de ortalama aktif amatör yatırımcının portföyü 2022'de yaklaşık yüzde 30 oranında değer kaybetti. Buna karşılık, S&P 500 Endeksi ise yüzde 17 oranında düştü.

Vanda'ya göre, bireysel yatırımcılar hisse senetlerinde yaşanan düşüşle yaklaşık 78 milyar doları yok eden Elon Musk'ın elektrikli araç şirketi gibi yüksek profilli hisse senetlerinde yoğunlaşma eğiliminde.

Bireysel yatırımcılar, 20'li ve 30'lu yaşlarındaki kişilerin can sıkıntısını gidermek ve boğa piyasası sırasında neredeyse tüm hisse senetlerini kolayca satın alarak para kazanmak için hisse senedi piyasalarına akın ettiği pandemi dönemindeki sokağa çıkma kısıtlamalarının başlangıcından bu yana piyasada çok büyük bir etkiye sahip oldu.

Hisse senetleri 2008 mali krizinden bu yana en kötü yılına doğru ilerlerken, bireysel yatırımcılar daha da keskin düşüşler yaşadı ve 2021'in başından bu yana ABD hisse senedi piyasası hacmindeki payları düştü.

Singapur'daki Vanda'nın veri başkanı Giacomo Pierantoni, "Bu yılki kayıplar, özellikle genç nesil yatırımcılar için emsalsizdi" dedi.