Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Ticaret Bakanlığı'nın verilerine göre kişisel gelirler Ekim'de yüzde 0,7 ile yüzde 0,4'lük tahminlerin üzerinde gerçekleşti. Kişisel tüketim harcamaları tahminlere paralel olarak yüzde 0,8 arttı. Harcamalar önceki ay yüzde 0,6 artmıştı.

Kişisel tüketim harcamaları aylık yüzde 0,3, yıllık yüzde 6 oldu. Beklenti aylık yüzde 0,4, yıllık yüzde 6 artıştı. Önceki ay yıllık artış yüzde 6,3 olmuştu.

Fed'in de yakından takip ettiği çekirdek kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi tahminlere paralel olarak yıllık yüzde 5 arttı. Aylık artış yüzde 0,2 oldu. Önceki ay yüzde 0,5 artış olmuştu. Beklenti yüzde 0,3'tü. Eylül verisi yıllık yüzde 5,2'ye -yukarı yönde- revize edildi.

Fed Başkanı Powell çekirdek kişisel tüketim harcamalarının enflasyonun gittiği yeri daha net biçimde gösterdiğini ifade etmişti.

İşsizlik maaşı başvuruları geriledi

Yine bugün açıklanan verilere göre devam eden işsizlik maaşı başvuruları Şubat'tan beri en yüksek seviyeye çıktı.

Başvurular 26 Kasım'da sona eren haftada 16 bin düşüşle 225 bin oldu. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi 235 bindi. Devam eden başvurular ise 57 bin artışla 1,6 milyona yükseldi. Bu, 1 yılın en büyük artışı olarak kayda geçti.

Devam eden başvurulardaki artış, işten ayrılan Amerikalıların yeni bir iş bulmak konusunda zorlandığına işaret ediyor.