Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de dayanıklı tüketim malları siparişleri Nisan ayında, koronavirüs pandemisinin imalat sektörü üzerindeki etkisinin devam etmesi ile birlikte sert düştü ve böylelikle düşüşünü üst üste ikinci aya taşıdı.

En az üç yıl ömrü olan mallar için siparişler Nisan ayında yüzde 17.2 geriledi ve Ağustos 2014'ten bu yana en büyük düşüşünü gerçekleştirdi. Mart ayı verisi ise yüzde 14.7 düşüşten yüzde 16.6 düşüşe revize edildi. Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, bu verinin yüzde 19 düşmesi bekleniyordu.

ABD'de bugün açıklanan diğer bir veriye göre ise, tüketici harcamaları ve işletme yatırımlarındaki sert düşüşlerin etkisi ile, ekonomideki küçülme ilk çeyrekte yüzde 4.8'den yüzde 5'e revize edildi. Beklenti yüzde 4.8 küçülme şeklindeydi.

ABD'de fabrikalar son iki ayda, koronavirüsün yayılmasını önlemek için ülke çapında alınan tedbirlerden en fazla etkilenen kuruluşlar oldu. Eyaletler ekonomilerin açılmalarına izin vermeye başlarken, imalat sektöründe toparlanma, daha az kişinin alışveriş yapması ve işletmelerin sermaye yatırım projelerini beklemeye alması sonucu daha yavaş olacak.

Yakından izlenen bir veri olan uçak ve askeri donanım hariç sermaye malları siparişleri Nisan ayında, önceki ayki yüzde 1.1'lik düşüşün ardından yüzde 5.8 geriledi. Beklenti bu verinin yüzde 10 düşmesi şeklindeydi. Hükümetin GSYH raporundaki ekipman yatırımlarının bir göstergesi olan sermaye malları nakliyatı ise yüzde 5.4 düştü. Bu verinin yüzde 12.2 düşmesi bekleniyordu.