Advertisement
HABERLER ABONE OL

Küresel piyasalardaki satış baskısı ABD endekslerinde seansın ilk bölümünde etkisini hissettirirken Fed Başkanı Powell'ın açıklamaları ABD hisse piyasalarına moral verdi.

Powell’ın Fed’in tahvil alımlarını sürdüreceğine ve enflasyon kaygısı taşımadığına yönelik açıklamaları sonrası Wall Street endeksleri Nasdaq hariç hafif yükselişlerle günü tamamladı.

Fed Başkanı Jerome Powell, bu yılın ilerleyen dönemlerinde ekonomik aktivite daha normal ve olumlu seyretse dahi, Amerikan merkez bankasının önünde, pandemi döneminde yapılan teşvikleri azaltması için çok zaman olduğu sinyalini verdi.

ABD Senatosu Bankacılık Komitesi’ne hitap eden Powell, “Ekonomi, istihdam ve enflasyon hedeflerimizden çok uzak bir noktada ve kayda değer bir ilerlemenin sağlanması muhtemelen biraz zaman alacak” dedi. Powell ayrıca, yeni ve büyük mali destek paketinin neden olacağı veya ABD’de Kovid-19’a karşı aşılanan kişi sayısının artmasından kaynaklı bir talep artışının enflasyonu tırmandırabileceği yönünde son dönemde artan endişelere katılmadığı mesajını da verdi. ABD tahvil getirilerinde son dönemde yaşanan ve hisse senedi endekslerinde düşüşlere neden olan artışa değinen Powell, bu durumu “sağlam ekonomik görünüme duyulan güven” olarak tanımladı.

Teşvik paketi gelişmeleri de takip ediliyor

ABD Temsilciler Meclisi Bütçe Komitesi, ABD Başkanı Joe Biden'ın 1,9 trilyon dolarlık kurtarma paketini onayladı. Söz konusu paketin hafta sonuna doğru Temsilciler Meclisi'nden geçmesi bekleniyor.

Öte yandan ABD Başkanı Joe Biden, Kovid-19 salgınından olumsuz etkilenen işletmelere yönelik Maaş Koruma Programı'ndan küçük işletmelerin daha çok yararlanabilmesi için kredi programının şartlarında bazı düzenlemelere gidildiğini duyurdu. Bu kapsamda, çarşamba gününden itibaren 14 günlük süre içerisinde 20'den az çalışanı olan işletmeler söz konusu programa başvurabilecek.