Advertisement
HABERLER ABONE OL

ABD hisse senetleri, koronavirüs salgınının yayılma hızının yatay hale geldiği ya da yavaşladığına ilişkin bazı işaretlerin ardından, yatırımcıların oldukça kasvetli geçmesi beklenen kâr sezonunun başlangıcında gelen ilk şirket kârlarını değerlendirmeleri ile birlikte ralli yaptı.

Gösterge Standard & Poor's 500 (S&P 500) Endeksi bir ayın en yüksek seviyesine çıkarken, dev teknoloji şirketleri Nasdaq 100 Endeksi'nin 50, 100 ve 200 günlük hareketli ortalama seviyelerinin üzerine çıkmasını sağladı. Jonhson & Johnson, güçlü satış verisi açıklaması ve çeyrek dönem temettüsünü artırmasının ardından güçlü yükseldi. PMorgan Chase & Co. ve Wells Fargo & Co. hisseleri, karlarının tüketiciler ve işletmelerin borç geri ödemelerinde aksaklıklardan dolayı büyük miktarlı provizyon ayırmaları sonucu düşmesine karşın değer kazandı. 

ABD hisse senetleri, ABD Başkanı Donald Trump'ın önümüzdeki günlerde ekonominin yeniden açılmasında izlenecek yola ilişkin "önemli açıklamalrda" bulunacağına ilişkin haber sonrası kazançlarını genişletti. Öte yandan, Alerji ve Enfeksiyon Hastalıkları Direktörü Anthony Fauci'nin ülkenin birçok kısmında ekonomide yeniden açılma için 1 Mayıs hedefinin "biraz aşırı iyimserlik" olduğunu söyledi.

Kâr sezonunun başlaması ile birlikte, yatırımcılar pandeminin küresel kârlara olan etkilerini daha iyi görebilecekler. Uluslararası Para Fonu (IMF), "Büyük Karantina" resesyonunun yaklaşık bir asırlık dönemin en kesin resesyonu olacağını kaydeetti ve dünya ekonomindeki daralma ve toparlanmanın, eğer koronavirüs salgını sürer veya geri dönerse, beklenenden daha kötü olacağı uyarısında bulundu. Traderlar aynı zamanda trilyonlarca doalrlık teşvil ve kurtarma plalarının risk varlıklarındaki rallinin devam etmesini sağlayıp sağlayamayacağına da bakıyor.

"The Sevens Reportéun kurucusu ve eski Merill Lynch traderı Tom Essaye, "Bu kendine özgü bir kâr sezonu olacak," dedi ve "Ancak önemli olmaya devam edecek, zira bize hasarın ne kadar kötü olduğuna ilişkin mikroekonomik görüş sağlayacak. Hasarın boyutu hepimizin cevaplamayı ihtiyaç duyduğu en önemli soru, çünkü böylelikle bu piyasada orta ila uzun vadede başarılı bir şekilde kalabiliriz" değerlendirmesinde bulundu.

S&P 500 Endeksi Salı günü itibariyle 84.43 puan ya da yüzde 3 yükselerek 2,846.06 puana yükselirken, Dow Jones Endeksi 558.99 puan ya da yüzde 3 yükselerek 23,949.76 puana ve Nasdaq Endeksi 323.32 puan ya da yüzde 3.95 kazançla 8,515.74 puana tırmandı.