Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Enflasyondaki hızlı yükseliş ABD Hazine tahvillerinin bu yılı en kötü senelik performanslardan biriyle kapatmasına neden olabilir. 1970 yılına kadar uzanan ve ABD Hazine tahvillerinin performansını ölçen Bloomberg ABD Hazine Tahvili Endeksi 2021’de şimdiye kadar yüzde 3,1 kayıp yaşarken endeks rekoru yüzde 3,6 düşüşle 2009 yılında gerçekleşmişti.

Yıllık enflasyon 1979 yılından bu yana ilk defa yüzde 4’lük bir yükseliş kaydetti. Enflasyondaki yükselişler tarihsel olarak Hazine tahvilleri için her zaman kötü bir performansın habercisi değil fakat yatırımcılar Fed’in varlık alımlarını azaltmasıyla beraber tahvillerin daha da kötü etkilenebileceğini düşünüyor.

Fed Başkanı Jerome Powell, ABD ekonomisine dair yaptığı açıklamalarda, ekonomik toparlanmanın çok dengesiz olduğunu ve enflasyonun beklenenden daha kalıcı olabileceğini söyledi.

Varlık alımlarını azaltma yolunda olduklarını belirten Powell, "Enflasyonun ısrarla daha yüksek seviyelere çıkması konusunda ciddi bir risk görseydik, fiyat istikrarını korumak için araçlarımızı kesinlikle kullanırdık.” dedi.

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen da fiyat artışlarının 2022 yılının ilk yarısı boyunca yüksek kalmasını beklediğini, ancak ABD’nin enflasyonun kontrolünü kaybetme riski ile karşı karşıya olduğu yolundaki eleştirileri kabul etmediğini söyledi.

Fed’den daha önce de "Enflasyon geçici değil" yorumları gelmişti

Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic enflasyonun genişlediğini belirtirken geçici olmadığını söylemişti. Arz zinciri kaynaklı sorunlar ve hizmet sektöründeki yeniden açılmanın yarattığı etkilerin uzun süreli olabileceğini belirten Bostic “bu etkiler geçici değil” değerlendirmesini yapmıştı.

Bostic Financial Times’a yaptığı açıklamada ise ABD istihdamındaki yavaşlamanın varlık alımı azaltımı takvimini geciktirmemesi gerektiğini söylemişti.

ABD'de enflasyon beklentiyi aştı

ABD'de tüketici fiyat endeksi Eylül'de yüzde 5,4 artış kaydetti. Beklenti artışın yüzde 5,3 olması yönündeydi. Çekirdek göstergeler ise beklentilere paralel gerçekleşti.

Lojistik zorluklar hammadde sıkıntısı, yüksek emtia fiyatları ve artan ücretler üreticiler için maliyetleri hızla yukarı çekti. Birçok üretici maliyet baskısını tüketicilere yansıtırken bazı Fed üyeleri dahil birçok ekonomist enflasyonun daha kalıcı olmasını beklemeye başladı.