Advertisement
HABERLER ABONE OL

ABD'de enflasyon yüzde 5 üzerindeki seyrini Ağustos'ta da korudu.

Ağustos'ta tüketici fiyat endeksi (TÜFE) bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 5,3 arttı.

Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi yüzde 5,3 yönündeydi.

Aylık olarak bakıldığında Ağustos ayında tüketici fiyatlarının yüzde 0,3 arttığı görüldü. Bu veriye ilişkin ekonomistlerin beklentisi yüzde 0,4 olmuştu. Aylık veri son yedi ayın en düşük artışını kaydetti ve fiyatlara yönelik yukarı yönlü baskının bir kısmının azaldığına işaret etti.

Çekirdek enflasyon göstergesi olan gıda ve enerji dışı TÜFE yıllık olarak yüzde 4 arttı. Beklenti artışın yüzde 4,2 olması yönündeydi. Çekirdek enflasyon ise aylık yüzde 0,1 artış gösterdi. Buradaki beklenti yüzde 0,3 olarak belirlenmişti.

Çekirdek enflasyon tarafında görülen aylık artış Şubat'tan bu yana en düşük artış olarak kaydedildi.

İkinci el otomotiv piyasasında fiyatlar düştü

Otomotivde yaşanan çip krizi kaynaklı tedarik sıkıntıları dolayısıyla fiyatların artması enflasyonda öne çıkan unsurlardan biri olmuştu. Bu gelişme bir süredir ikinci el otomotiv piyasasındaki fiyatlara da yansımıştı.

Ağustos ayında gelen veriler ikinci el piyasasının bir miktar soğuduğuna işaret etti. Verilere göre ikinci el otomotiv fiyatları Şubat'tan bu yana ilk kez gerileme kaydetti.

Dikkatler Fed'in tepkisinde

Ekonomik toparlanma sürecinde hammadde eksikliği, ulaştırma sıkıntıları gibi faktörlerle maliyetleri artan Amerikalı şirketler son dönemde fiyat artışlarına hız vermişti. Ekonominin yeniden açılmasına bağlı olan fiyat artışları yavaşlamaya başlasa da arz kaynaklı sıkıntıların 2022’ye doğru devam edeceği ve bunun da enflasyonu yüksek tutacağaı tahmin ediliyor.

Veriler Fed'in varlık alımlarına yönelik kararı açısından da kritik önem taşıyor. Bazı Fed yetkilileri enflasyondaki seyre dikkat çekerek varlık alımlarının azaltılmasıyla ilgili takvimin öne çekilmesini savunurken Fed Başkanı Jerome Powell teşviklerin geri çekilmesine bu yıl başlanabileceğini söylemişti. Powell, bu konuda tam bir takvim vermekten kaçınmıştı.

Powell enflasyondaki yükselişin geçici olduğu yönündeki görüşünü de yinelemişti.

Verilerin açıklanmasının ardından dikkatler Fed'in gelecek hafta yapılacak toplantısına çevrildi.