Advertisement
HABERLER ABONE OL

Bloomberg Businessweek’in ABD’deki en iyi 20 okulun son 5 yıl içerisindeki verilerini incelediği araştırmasında, MBA programlarında eğitim gören kadınların sayısının pandemi sürecinde rekor seviyeye ulaştığı, fakat genel itibariyle kadınların sayısının erkeklere göre daha düşük olduğu açıklandı.

Businessweek sıralamasında en iyi 20 okuldan biri olan Dartmouth College- Tuck İşletme Fakültesi, bu dönem kabul alan öğrencilerin yüzde 49'unun kadın olduğunu açıkladı. Stanford Üniversitesi'nin İşletme Enstitüsü ise yüzde 47 ile Dartmouth’u takip ediyor.

Bu yıl açıklanan rekor sayılara rağmen listenin en altında, her dört yeni MBA öğrencisinden sadece birinin kadın olduğu Carnegie Mellon Üniversitesi-Tepper İşletme Fakültesi var. Cornell Üniversitesi ve Kuzey Carolina Üniversitesi’nin işletme fakültelerinde öğrenim gören kadınlar ise sınıfın sadece yüzde 31’ini oluşturuyor.

Listedeki üniversitelerin kabul departmanlarının açıklamalarına göre, bu yıl üniversitelerin çoğu pandemi sebebiyle son başvuru tarihlerini uzattı ve kabul için istenilen test sonuç belgelerini askıya aldı. Yapılan araştırmaya göre, pandemi sürecinde uluslararası öğrencilerin yaşadığı seyahat kısıtlamaları, sayılardaki değişiklikte rol oynamış olabileceği belirtildi.

Tüm bunlar daha temel bir soruyu gündeme getiriyor. İşletme fakültelerinde neden öğrencilerin yarısını kadınlar oluşturmuyor?

“Kadınların, MBA programlarının sadece bankacılık ve danışmanlık kariyerleri yapmak için olmadığını kabul etmeleri gerektiğini düşünüyorum.” diyen Tuck İşletme Fakültesi, Kayıt ve Mali Yardım Eş Genel Müdürü Pat Harrison, MBA programlarının bir kişinin kariyerini birçok farklı sektörde geliştirebileceğini söyledi. Harrison yapmış olduğu açıklamada, kadınlara burs imkanı sağlayarak uzun bir çabadan sonra fakültedeki kadın erkek sayısını eşitlemeyi başardıklarını dile getirdi.