Bloomberght
Bloomberg HT Haberler ABD'de işsizlik başvuruları pandemideki en düşük seviyeye indi

ABD'de işsizlik başvuruları pandemideki en düşük seviyeye indi

ABD'de işsizlik maaşı başvuruları 8 Mayıs haftası itibariyle 473 bin olarak kaydedildi. Böylelikle haftalık işsizlik maaşı başvurularında pandemi döneminin en düşük rakamı gerçekleşti.

Giriş: 13 Mayıs 2021, Perşembe 15:59
Güncelleme: 13 Mayıs 2021, Perşembe 15:59

ABD'de işsizlik maaşı başvurularındaki düşüş ivmesi devam ediyor.

8 Mayıs haftası itibariyle ülkede işsizlik maaşı başvuruları bir önceki haftaya göre 34 bin azalarak 473 bin olarak kaydedildi. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi 490 bin olarak belirlenmişti.

8 Mayıs haftası itibariyle kaydedilen rakam pandemi döneminin en düşük haftalık rakamı oldu.

Özellikle aşılamaların hız kazanması ve tüketici talebinin toparlanması işsizlik başvurularındaki düşüşü hızlandıran etmenler olarak öne çıktı.

Nisan ayına ilişkin istihdam verileri ise zayıf bir tablo sunmuştu

ABD'de Nisan ayında tarım dışı istihdam 266 bin artış kaydetmişti.

Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi ülkede Nisan ayında 1 milyonluk tarım dışı istihdam yaratıldığı yönündeydi.

Verinin açıklanmasının ardından ABD 10 yıllık tahvil getirisi 10 baz puandan fazla düşüş kaydetti. Bloomberg Dolar Endeksi'ndeki düşüş ise yüzde 0,5 oldu.

Daha önce 916 bin olarak açıklanan Mart ayı tarım dışı istihdam verisi 717 bine revize edilmişti.

Nisan ayında ülkedeki işsizlik oranı da yüzde 6,1'e yükseldi. Ekonomistlerin beklentisi işsizliğin Nisan'da yüzde 5,8 olarak gerçekleşmesi yönündeydi. Böylelikle ülkede 2020'nin Nisan ayından bu yana işsizlikte ilk kez artış izlendi.

Saatlik kazançlar tarafına bakıldığında ise ekonomistlerin beklentilerini aşan bir tablonun ortaya çıktığı görüldü. Buna göre Nisan'da ortalama saatlik kazançlar bir önceki aya göre yüzde 0,7 arttı. Ekonomistler bu veride herhangi bir değişim beklemiyordu. Yıllık bazda ise yüzde 0,4 düşüş beklenen ortalama saatlik kazançlarda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 0,3 artış kaydedildi.