Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Hazine tahvillerinde reel faizler bu hafta 2012 yılından bu yana en düşük seviyesine geriledi. Bu hareket, zayıf ekonominin uzun bir süre daha gevşek para politikasını gerektireceği yolundaki beklentileri yansıtıyor ve hisse senedi piyasalarının kötü ekonomik görünüme rağmen neden rekor seviyeler yakınında bulunduğunu açıklıyor.

Financial Times'ın haberine göre, ülke tahvillerinde asıl faizden beklenen enflasyonu düşerek elde edilen reel faiz, tüm dünyada merkez bankalarının koronavirüs pandemisinden kaynaklanan ekonomik çöküşü durdurmak için faiz indirimlerine gitmeleri ve büyük miktarlı parasal teşviklere gitmesinin ardından sert düştü.

Yatırımcılar ABD'de reel faizlerindeki son düşüş sürecinin, ekonomik toparlanmanın teklemeye başladığına ilişkin son işaretlerin ardından, Fed'in ekonomiyi desteklemek için daha fazlasını yapmaya hazırlandığına ilişkin beklentilerden kaynaklandığını düşünüyor.

Morgan Stanley Investment Management kıdemli portföy yöneticisi Jim Caron, "Düşük reel faizler piyasaya enjekte edilen likiditenin bir barometresi durumunda," dedi ve düşük reel faizlerin yatırımcıları diğer gelir kaynaklarını aramaya yönelttiğini sözlerine ekledi.

Caron, "Şüphesiz finansal varlıklar için destekleyici ve büyüme için destekleyici bir unsur" şeklinde görüş bildirdi.

Reel Faizler 8 Yılın En Düşüğünde

Fed'in Mart ayında gösterge faizi sıfır seviyesi yakınına düşürmesi ve acil tedbir programları açıklaması, yatırımcıların paralarını daha riskli varlıklara yatırmaları ile birlikte, halihazırda hisse senedi ve sabit getirili menkul kıymetler piyasalarında yükselişi desteklemiş durumda.

Bu durum aynı zamanda pandeminin etkilerini gidermek için para sağlamaya ihtiyaç duyan firmalara da yardımcı oldu ve hisse senedi sahiplerinin refahını artırdı.

ABD hisse senetlerinin göstergesi Standard & Poor's 500 (S&P 500) Endeksi bu yıl kayıplarını geri alıp pozitif bölgete geçerken, teknoloji ağırlıklı Nasdaq Bileşik Endeksi rekor zirvelere ulaştı.

Reel faizlerkidüşüş son haftalarda hızlandı ve bu hareket Çarşamba günü yüzde 0.59 seviyelerinde bulunan ABD 10 yıl vadeli hazina tahvillerinin nominal faizinde fazla değişiklik olmamasına karşın gerçekleşti.

10 yıl vadeli Hazine tahvillerinde reel faiz eksi yüzde 0.92 seviyesnde ve bu seviye en son yaklaşık sekiz yıl önce Euro Bölgesi borç krizinin hemen ardından görüldü. Böyle bir ekstrem seviye son sekiz yılda, bu yılın Mart ayında piyasa krizinin en derin hissedildiği dönemde, sadece bir kez güniçi bazda görüldü.