Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de sanayi üretimi Haziran ayında 1959 yılından bu yana en büyük aylık artışını gerçekleştirdi ve bu durum, imalat sektörünün koronavirüsün yayılmasını önlemek için uygulamaya koyulan kısıtlamaların ardından canlanmaya başladığını işaret ediyor.

ABD'de fabrikalar, madenler ve kamu hizmet kuruluşlarının toplam üretimi Haziran ayında önceki aya göre, Mayıs ayında yüzde 1.4 arttıktan sonra, yüzde 5.4 yükseldi. Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre artışın yüzde 4.3 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyordu.

Üretimdeki bu güçlü sıçramaya karşın, sanayi üretim endeksi halen virüs öncesi seviyelerinin yüzde 10.9 altında ve kapasite kullanım oranı, talebin sadece kademeli bir artış göstermesinden dolayı, oldukça yüksek bir atıl kapasite olduğunu işaret ediyor. Ancak Kaliforniya gibi bazı eyaletlerin karantina tedbirlerini yeniden uygulamaya koyması ile birlikte yeniden açılma çabalarının tekrar belirsiz bir sürece girmesinden dolayı, satışlar önümüzdeki aylarda olumsuz etkilenebilkir.

Sanayi üretimi ikinci çeyrekte yıllıklandırılmış rakamla yüzde 42.6 gerileyerek 2. Dünya Savaşı döneminden bu yana en büyük düşüşünü gösterdi.

Kullanımdaki tesislerin miktarını ölçen kapasite kullanımı, Haziran ayında Mayıs ayındaki yüzde 65.1 seviyesinden yüzde 68.8 seviyesine tırmandı. Şubat Kapasite kullanım oranının söz konusu dönemde yüzde 67.8 seviyesinde çıkması bekleniyordu. Kapasite kullanım oranı virüs öncesine denk gelen Şubat ayında yüzde 76.8 seviyesindeydi.

İmalat sektörü üretimi ise söz konusu dönemde yüzde 7.2 ile 1946'dan bu yana en büyük aylık artışını gerçekleştirdi. Bu verinin yüzde 5.7 artması öngörülüyordu.