Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de gıda ve enerji fiyatlarının içerilmediği çekirdek tüketici fiyatları endeksi beklenenin üzerinde artarak son bir yılın en büyük yükselişini gerçekleştirdi ve bu durum, Çin mallarına bu ay uygulanacak ve Amerikalılar için fiyatların daha da yükselmesine neden olabilecek ek gümrük tarifesi öncesi enflasyonun zaten yükselmekte olduğunu işaret ediyor.

Çekirdek tüketici fiyatları endeksi (TÜFE) Ağustos ayında önceki aya göre yüzde 0.3 ve geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2.4 arttı. Bloomberg'in anketine göre, çekirdek TÜFE'nin aylık yüzde 0.2 ve yıllık yüzde 2.3 artış göstermesi bekleniyordu. Daha geniş kapsamlı manşet tüketici fiyatları endeksi ise söz konusu dönemde aylık yüzde 0.1 ile beklenene paralel arttı ve yıllık bazda yüzde 1.8 artması beklenirken yüzde 1.7 yükseldi.

Çekirdek tüketici fiyatlarındaki artış, tıbbi bakım maliyetlerinin yıllık bazda 2016'dan bu yana en büyük artışı göstermesinden destek buldu. Enflasyonda süregelen artış, bazı Fed yetkililerinin faiz artırımlarına ara verme yönünde görüş belirtmesine neden olabilir. Ancak Fed'in gelecek hafta gerçekleştireceği politika toplantısında, küresel büyümedeki yavaşlama ve ticaret politikasına ilişkin belirsizliğin işletme yatırımlarını olumsuz etkilemesinden dolayı gösterge faizi 25 baz puan düşürmesi bekleniyor.

Enflasyon bu ay, ABD Başkanı Donald Trump'ın Çin mallarına yönelik ek tarifesinin 1 Ekim'de yürürlüğe girmesi ile birlikte, tarife savaşındaki son hızlanmadan dolayı daha da yükselebilir. Trump Çarşamba günü yaptığı açıklamada, ABD ve Çin'den yetkililerin yüzyüze görüşmelere başlamasından önce, tarife artışının bir sonraki turunu 2 hafta erteleyerek 15 Ekim'e uzattı.