Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de tüketici fiyatları Temmuz ayında, otomobil ve giyim kuşam maliyetlerindeki artışlara bağlı olarak beklenenden fazla yükseldi. Ancak enflasyon genele bakıldığında, pandeminin talebi baskılamasından dolayı durgun kaldı.

Tüketici fiyatları endeksi Temmuz ayında önceki aya göre yüzde 0.6 arttı. Bu veri Haziran ayında da yüzde 0.6 artmıştı. Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, artışın yüzde 0.3 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyordu. Endeks geçen yılın aynı dönemine göre, Haziran ayında yüzde 0.6 arttıktan sonra yüzde 1 artış gerçekleştirdi.

Volatil gıda ve enerji fiyatlarının içerilmediği çekirdek TÜFE, Haziran ayında yüzde 0.2 arttıktan sonra, Temmuz ayında yüzde 0.6 ile yaklaşık 30 yılın en hızlı yükselişini gerçekleştirdi. Yıllık baza, çekirdek enflasyon, Haziran ayında yüzde 1.2 yükseldikten sonra, Temmuz ayında yüzde 1.6 ile dört ayın zirvesiine çıktı. Politika yapıcılar çekirdek verileri daha güvenilir bir fiyat trend göstergesi olarak değerlendiriyor.

Tüketici fiyatlarındaki artış, bu yılın başlarında pandeminin yayılmasını önlemek için alınan kısıtlama tedbrilerinin kaldırılmaya başlaması ile birlikte mal ve hizmetlere yönelik talebin güçlendiğini ve enflasyonun kriz öncesi hızına geri dönmeye düşünüldüğünden daha yakın olduğunu işaret ediyor. Fed politika yapıcıları fazla bir enflasyn tehdidi görmüyor ve faizlerin öngörülebilir gelecekte sıfır seviyesi yakınlarında tutulmasını bekliyor, ancak ABD Hazine tahvil yatırımcıları, fiyat artışlarının parasal teşviklerin uzatıldığı bir ortamda hızlanmasını beklediklerini işaret ediyorlar.

Giyim kuşam fiyatları Temmuz ayında, önceki ayki yüzde 1.7'lik sıçramasının ardından yüzde 1.1 yükselirken, ikinci el otomobil fiyatları yüzde 2.3 ile 2010 yılının başlarından bu yana en hızlı yükselişini gerçekleştirdi.