Advertisement
HABERLER ABONE OL

ABD’de üretici fiyatları enerji maliyetlerindeki düşüşün etkisiyle Temmuz'da 2 yıldan uzun süre sonra ilk kez geriledi.

Çalışma Bakanlığı'nın verilerine göre ÜFE aylık bazda yüzde 0,5 düştü. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi yüzde 0,2 artıştı.

Üretici enflasyonu yıllık bazda da yüzde 9,8 ile yüzde 10,4'lük tahminlerin altında arttı.

Gıda ve enerji hariç ÜFE de aylık yüzde 0,2, yıllık yüzde 7,6 ile tahminlerin altında arttı.

Ülkede dün açıklanan veriye göre tüketici fiyatları da Haziran'da yüzde 9'u aşarak 40 yıllık zirveyi görmesinin ardından Temmuz'da yüzde 8,5'e gerilemişti.

ABD'de enflasyon akaryakıt fiyatlarındaki düşüşün etkisiyle beklentilerin altında kalırken, Fed'in üzerindeki agresif sıkılaşma baskısını da bir ölçüde azalttı.

ABD'de Temmuz ayında yıllık enflasyon yüzde 8,5 olarak kaydedildi.

Aylık bazda fiyatlarda değişim yaşanmadı. Benzin fiyatlarındaki düşüş, gıda ve barınma fiyatlarındaki artışı dengeledi.

Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi yıllık enflasyonun yüzde 8,7 olarak gerçekleşmesi yönündeydi.

Ankette aylık enflasyona ilişkin beklenti ise yüzde 0,2 olmuştu.

Çekirdek gösterge olan gıda ve enerji hariç tüketici fiyat endeksi ise Temmuz'da bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5,9 artış gösterdi. Bu veriye ilişkin beklenti yüzde 6,1 olarak belirlenmişti.

Aylık çekirdek enflasyon da yüzde 0,3 ile yüzde 0,5'lik beklentinin altında kaldı.

Benzin fiyatlarındaki düşüş Amerikalılar için iyi haber olsa da yaşam maliyetinin yüksek seyretmesi, Amerikalıların kredi kartlarına yüklenmesine ve tasarruflarının erimesine yol açıyor. Geçtiğimiz hafta gelen istihdam verilerinin yüksek seviyede işgücü talebini ve sağlam ücret artışını yansıtmasının ardından enflasyonda artış hızında yavaşlama Fed’in büyük ölçekli faiz artışlarının aciliyetini de azaltıyor.

Fed enflasyona 40 yılın en sert sıkılaşma dalgasıyla yanıt vermişti

Fed Temmuz toplantısında politika faizini Haziran ayının ardından 75 baz puan artırmıştı, iki ayda yapılan 150 baz puanlık sıkılaşma 1980'lerden bu yana en sert sıkılaşma dalgası olarak kaydedilmişti.

Son dönemde parasal sıkılaşmaya karşın enflasyondaki yüksek seyir Beyaz Saray'ın da gündemindeydi.

ABD Senatosu, Kasım'da düzenlenecek ara seçimler öncesinde ABD Başkanı Joe Biden'ın yönetiminin sunduğu büyük ekonomi paketini onaylamıştı.

Cumhuriyetçilerin tamamı, Enflasyon Azaltma Yasası olarak bilinen,iklim, vergi ve sağlık gibi farklı alanlara kaynak sağlamayı içeren yasa tasarısına karşı oy kullandı.

Oylar parti çizgisi doğrultusunda bölündü ve ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris eşit biçimde ayrılan Senato'da karar verici oyu kullandı.