Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD’de ÜFE Mayıs ayında yükselerek ekonomi genelinde kalıcı enflasyonist baskılara dikkat çekti.

Çalışma Bakanlığı tarafından açıklanan verilere göre üretici fiyat endeksi Nisan ayına göre yüzde 0,8 yükselirken yıllık bazda ise yüzde 10,8’lik bir artış sergiledi.

Mayıs ayında yaşanan artışın yaklaşık üçte ikisinin enerji fiyatları başta olmak üzere mal fiyatlarındaki artıştan kaynaklandığı belirtildi.

Bloomberg ekonomistleri arasında yapılan ankette ÜFE'de aylık yüzde 0,8'lik ve yıllık bazda ise yüzde 10,9'luk bir artış öngörülüyordu.

Gıda ve enerji hariç, çekirdek ÜFE’de ise Mayıs ayında yüzde 0,5 artış gözlenirken bir önceki yıla göre artış yüzde 8,3 olarak gerçekleşti.

Açıklanan rakamlar enflasyonun çoğu ekonomist ve Fed’in daha önce tahmin ettiğinden daha uzun süre yüksek kalmaya devam edeceğinin göstergesi olarak yorumlanıyor.

JPMorgan Chase ve Wells Fargo’nun da aralarında olduğu bazı bankalar Fed’in bu hafta 75 baz puanlık artış yapacağını değerlendiriyor. Gerçekleşmesi halinde bu artış 1994’ten beri yapılan en yüksek faiz artışı olacak.

Bazı malların fiyatları Nisan zirvesinden gerilerken daha geniş çaplı enflasyonist baskıların yakın zamanda çözülmesine uzak bir ihtimal olarak bakılıyor.

Rusya’nın Ukrayna’daki savaşı küresel çapta gıda ve petrol tedariklerini sarsmaya devam ederken Çin’in Kovid-19 kısıtlamalarını gevşetmesinden haftalar sonra yükselen vaka sayıları nedeniyle tekrar başlayabileceği endişeleri de sürüyor.

Mal fiyatları enerji fiyatlarındaki yüzde 5’lik artışlar yüzde 1,4 yükselirken hizmet fiyatları ise Nisan ayında yaşanan düşüşün ardından aylık bazda yüzde 0,4 yükseldi. Bu artış ulaşım ve depolama maliyetlerindeki yüzde 2,9 artışı da içeriyor.