Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Wall Street endeksleri aralıksız dört haftadır yükselse de tahvil piyasaları bu yükselişe şüpheyle yaklaşıyor.

ABD’nin 2 ve 10 yıllık tahvil getiri farkı Çarşamba günü kısa bir süre için 1982’den bu yana en düşük seviyeye geriledi.

Resesyon sinyali verip vermediğini görmek açısından yakından izlenen bu fark, Temmuz başından bu yana yaklaşık 5 baz puan düştü ve Çarşamba günü eksi 58’i test ettikten sonra eksi 44’ten günü tamamladı.

S&P 500 endeksinde ise aynı dönemde yüzde 11’i aşan bir ralli yaşandı.

TD Securities Kıdemli Faiz Stratejisti Gennadiy Goldberg, ters getiri eğrisinin, Fed’in mevcut faiz patikasının ABD ekonomisini resesyona sokacağına işaret ettiği görüşünde. Goldberg getiri farkının eksi 80’e kadar düşmesini bekliyor.

DoubleLine Group Portföy Yöneticisi Greg Whiteley de “getiri eğrisi boyunca, özellikle de uzun tarafta, faizlerin yükseleceğini; hem hisselerde hem de tahvillerde değer kaybı yaşanacağını öngörüyor.

JPMorgan’dan David Kelly ise enflasyonun yüzde 2 hedefine gerilemesiyle hisselerin 3 yıl içinde rekor seviyelere yükselmesini beklediğini belirtiyor ve “Bu noktada yatırımlarımın tamamı hissede olacak” diyor.

Öte yandan Bloomberg’in hesaplamasına göre S&P 500, 1969’a kadar geri gidildiğinde, yaşanan 8 resesyonda tepe noktasından ortalama yüzde 32 düşüş kaydetti. Tarihsel istatistiklerin bir rehber olduğu varsayımı altında, Perşembe gününü 4 bin 200 seviyesinden kapatan endeks, ocak ayındaki tepe noktasından aynı seviyede düşüş kaydederse 3 bin 262 seviyesine gerileyebilir.