Advertisement
KRİPTO PARA ABONE OL

ABD Hazine Bakanlığı, Fed ve ülkedeki diğer düzenleyici kurumlar ABD Kongresi’ne bankalara uygulanan sermaye yeterliliği ve düzenli denetim kurallarının stablecoin şirketlerine de uygulanması çağrısı yaptı.

ABD Başkanı’nın Finansal Piyasa Çalışma Grubu tarafından dün yayımlanan 26 sayfalık raporda, “Stablecoin piyasasındaki hızlı büyüme bu çalışmanın aciliyetini artırıyor. Adım atılmaması halinde stablecoinlerin kullanıcılara, finansal sisteme ve genel ekonomiye gerekli korumayı sağlayamadan büyümesi riskini ortaya çıkarıyor” denildi.

Raporda stablecoinlerin birer bankacılık ürünü olarak düzenlenmesi öngörülürken, ABD’nin Sermaye Piyasası Kurulu SEC, Emtia Vadeli İşlem Kontratları Ticaret Komisyonu (CFTC) ve diğer kurumların işlemleri denetlemesi önerisinde bulunuldu. Kongre’nin adım atmaması halinde, nadir bir uygulama ile bu finansal ürünlerin finansal istikrarı tehdit edip etmediğini inceleyeceğini belirten Çalışma Grubu ayrıca büyük teknoloji şirketlerinin veya başka kurumsal devlerin stablecoin çıkarmasına karşı olduğunu da belirtti.

Facebook'un Diem planını olumsuz etkileyebilir

Raporda bankacılık ve ticaret arasındaki ayrıma istinaden “token”lar ile finans sektörü dışındaki şirketler arasına bir duvar çekilmesi çağrısı yapıldı. Bu durum, eski adı Facebook Inc. olan Meta’nın ortaklarıyla birlikte Diem adında bir stablecoin çıkarma planlarını da olumsuz etkileyebilir.

Değeri, ABD doları gibi değerli başka bir varlığa sabitlendiği için “stable” yani “sabit” denilen bu kripto para biriminin ihraççıları, dönüşümdeki “token”lerinin değeri kadar rezervi kenara ayırarak bu sabitlemeyi sağladıklarını belirtiyorlar. Ancak düzenleyiciler, özellikle de kriz dönemlerinde bunun geçerliliğini yitirebileceği uyarısını yapıyorlar.

Tether, CoinMarketCap verilerine göre $70 milyar ile en büyük stablecoin konumunda. Stablecoin pazarının toplam büyüklüğü de $130 milyar olarak hesaplanıyor.