Advertisement
HABERLER ABONE OL

ABD'de tüketici fiyat endeksi Ocak ayında yıllık olarak yüzde 7,5 arttı.

Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi yıllık enflasyonun yüzde 7,3 açıklanması yönündeydi.

Aylık bazda bakıldığında ise enflasyon yüzde 0,6 oldu. Bu veriye ilişkin beklenti yüzde 0,4 olarak belirlenmişti.

Çekirdek enflasyon göstergesi olan gıda ve enerji hariç tüketici fiyat endeksinde de aylık ve yıllık bazda beklentilerin üzerinde artış görüldü.

Buna göre aylık çekirdek enflasyon yüzde 0,6 ile yüzde 0,5'lik beklentiyi aşarken, yıllık çekirdek enflasyon ise yüzde 6 olarak kaydedildi.

Piyasa Temmuz'a kadar Fed'den 100 baz puan faiz artışı bekliyor

Güçlü gelen ABD enflasyonu sonrası Fed swaplarında Temmuz'a kadar 100 baz puan faiz artışı fiyatlaması görüldü.

Vadeli piyasalarda veriler öncesi Fed cephesinden Mart ayı için 25 baz puanlık bir faiz artırımı fiyatlanıyor.

Veriler öncesi yaptığı değerlendirmede Franklin Templeton Fixed Income CIO’su Sonal Desai, piyasaların 2022’nin ikinci yarısı için biraz iyimser olduğunu ve enflasyonun keskin şekilde gerilemesini beklediğini belirtti.

Desai, “Bana göre bu biraz fazla iyimser çünkü enflasyonu körükleyen faktörlerin büyük bir bölümü hala bizimle olacak. Fed de zaten eğrinin gerisinde kalmış durumda” dedi.

"Martta her ihtimal masada"

Kritik ABD enflasyon verisi öncesi Fed yetkililerinden de kritik açıklamalar gelmişti. Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester, ABD Merkez Bankası’nın faiz oranlarını 2015’teki sıkılaşma döngüsünden daha hızlı bir şekilde artıracağını öngördü.

Çarşamba günü European Economics and Financial Centre tarafından düzenlenen online seminere katılan Mester, mart ayındaki Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısında 50 baz puanlık bir faiz artırım ihtimali konusunda “Hiçbir ihtimali tamamen masadan kaldırmayı sevmem” ifadelerini kullansa da bu büyüklükte bir adım için şu aşamada bir gereklilik görmediğini belirtti.

Öncesinde CNBC yayınına katılan Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic de faiz artırımının büyüklüğünün 25 baz puan mı yoksa 50 baz puan mı olacağının açıklanacak verilere bağlı olacağını söyledi. Bostic de her ihtimalin masada olduğunu vurguladı.

Tüzel kişilere yönelik kur korumalı mevduat ürünü döviz mevduatı rakamlarında rekor düşüş yarattı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre, 4 Şubat haftasında tüzel kişilerin döviz mevduatları 3,3 milyar dolar gerileme kaydetti. Bu, haftalık bazda görülen en sert düşüş oldu.

Parite etkisinden arındırılmış düşüş ise 4,2 milyar dolar olarak kaydedildi.

Veriler gerçek kişilerin döviz mevduatlarında ise parite etkisiyle artış yaşandığını, bu etki dışarıda bırakıldığında gerileme olduğunu gösterdi. Buna göre ilgili haftada gerçek kişilerin döviz mevduatları 255 milyon dolar arttı. Parite etkisinden arındırılmış olarak bakıldığında gerçek kişilerin döviz mevduatları 911 milyon dolar geriledi.

Gerçek ve tüzel kişilerin toplam döviz mevduatları ise 225,1 milyar dolar oldu.

TL'ye dönüşler TCMB rezervlerine de yansıdı

Döviz mevduatlarındaki gerileme TCMB'nin rezervlerine de yansıdı.

Buna göre 4 Şubat haftasında TCMB'nin brüt rezervleri 114,7 milyar dolara yükseldi. Net rezervler ise 5,8 milyar dolar artışla 16,3 milyar dolara yükseldi.

Bu gelişme swap hariç net rezervlere de yansıdı. Bir önceki hafta eksi 54,1 milyar dolar olan swap hariç net rezerv rakamı 4 Şubat haftasında eksi 50,2 milyar dolar oldu.

Rezervlerde SDR sepetinde olmayan para birimlerindeki artışın 2,7 milyar dolar olması Güney Kore ve Birleşik Arap Emirlikleri ile yapılan swapların bir kısmının rezervlere yansımış olabileceğine de işaret etti.

TCMB Başkanı Kavcıoğlu 50 milyar dolarlık bir büyüklüğe dikkat çekmişti

Tüzel kişilerin döviz mevduatlarında hızlı geri çekilme izlenirken, TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu TOBB üyeleriyle yaptığı toplantıda 50 milyar dolarlık bir büyüklüğün TL'ye dönüşme potansiyeline dikkat çekmişti.

Bloomberg HT'ye konuşan kaynaklara göre toplantıda TCMB Başkanı Kavcıoğlu, yaptıkları analize göre şirketlerin 90 milyar dolarlık Döviz tevdiat hesabının 50 milyar dolarının kur korumalı mevduatta istenen vadeye bağlanabileceğine işaret etti.

Kavcıoğlu bu konuda, "Firmaların hesabında 90 milyar dolarlık döviz tevdiat hesabı var ve 1 yıllık hesap hareketleri çok düşük. Bunun 50 milyar doları firmaların tasarrufu, geri kalanı transfer ödemeleri için park edilmiş duruyor. Yapılan analizler bunun 50 milyar dolarının kur korumalı mevduatta istenen vadeye bağlanabileceğini gösteriyor." ifadelerini kullandı.

Kavcıoğlu firmaların TL'ye geçişi konusunda desteklerinin devam edeceğini de vurguladı.