Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD, Hindistan’ın Rusya savunma sanayisine olan bağımlılığını azaltmak ve iki ülke arasındaki güvenlik ilişkilerini derinleştirmek amacıyla bir askeri yardım paketi hazırlıyor.

Bloomberg'in haberine göre ABD, Hindistan’a 500 milyon dolara kadar yardım yapmayı değerlendiriyor. Gerçekleşmesi durumunda Hindistan, İsrail ve Mısır’ın ardından bu şekilde yardım alan en büyük üçüncü ülke olacak. Anlaşmanın ne zaman açıklanacağı veya hangi silahları içereceği ise hala belli değil.

Bloomberg ABD’li üst düzey bir yetkiliye göre söz konusu ABD Başkanı Joe Biden’ın Hindistan’ı uzun dönemli bir güvenlik ortağı olarak yanına çekme çabasının bir parçası olarak görülüyor.

ABD Hindistan'ın Rus silahlarına bağımlılığını sonlandırmak istiyor

Yetkili, ABD’nin Hindistan üst yönetiminde güvenilir bir ortak olarak görülmek istediğini ve Narendra Modi yönetiminin ihtiyacı olan araçlara sahip olduğundan emin olmak için Fransa’nın da içlerinde olduğu birçok ülke ile çalıştığını kaydetti. Hindistan’ın hali hazırda askeri platformlarını çeşitlendirerek Rusya’ya olan bağımlılığını azaltmaya çalıştığını ve ABD’nin bu süreci hızlandırmak istediği gelen bilgiler arasında.

Yetkili en büyük sorunun Hindistan’a savaş uçakları, donanma için savaş gemileri ve tank gibi askeri araçların nasıl sağlanacağı olduğunu ve yönetimin bu sınıflardan birinin satışında ciddi bir ilerleme sağlamayı hedeflediğini belirtti.

Görüşülen yardım paketinin onlarca milyar dolar tutabilecek silah sistemlerinin finanse edilmesi konusunda çok ufak bir etkisi olacağı fakat sembolik olarak önemli bir destek göstergesi olacağı değerlendiriliyor.

Hindistan Rusya'dan en fazla silah satın alan ülke

Son dönemde ilişkilerini küçültme yoluna gitmiş olsalar da Hindistan Rusya’dan en fazla silah ve silah sistemleri olan ülke konumunda bulunuyor. SIPRI verilerine göre ülke geçtiğimiz on yıl içinde ABD’den 4 milyar dolarlık silah sistemleri satın alırken Rusya’dan temin ettiği sistemler 25 milyar doları aştı.

Bölgede Çin ve Pakistan ile ihtilaflar yaşayan Modi hükümetinin Ukrayna işgali sonrası Rusya’ya karşı yumuşak tutumunun başlıca sebebinin Rus silahlarına olan bağımlılığı olduğu değerlendiriliyor. ABD, Avrupa, Avustralya ve Japonya, Rusya’ya karşı üst üste ekonomik yaptırım paketleri açıklarken Hindistan temkinli tavrını sürdürdü ve indirimli Rus petrolünü satın almaya devam etti.

ABD ve müttefik ülkeler başlangıçta Hindistan’ın bu tavrına sert tepki gösterseler de sonrasında Hint-Pasifik bölgesinde Çin’e karşı kritik bir ortak olarak görmek istedikleri Modi hükümetini kazanma çalışmalarını sürdürdüler. Modi’nin önümüzdeki hafta Biden ile Güney Kore’de görüşmesi bekleniyor. Dörtlü zirve şeklinde yapılacak olan ve ABD, Hindistan, Japonya ve Avustralya’nın katılacağı toplantı Çin tarafında eleştirilere neden oldu.