Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD hükümeti, veri yayınlama pratiğinde değişikliğe giderek, veriyi basın mensuplarına önceden verme uygulamasını rafa kaldırabilir.

ABD’nin finansal piyasalarla iligili verileri önceden bazı kuruluşlara verme uygulamasının değiştirilmesi olasılığı, Wall Street’tekileri bunun olası sonuçlarını düşündürmeye yöneltti.

Şu anki sistemde, Bloomberg News de dahil, basın mensupları anlaşılan zamandan önce yayınlamamak kaydıyla veri raporların kopyalarına önceden sahip olabiliyorlar.

Konuyla ilgili bilgiye sahip kaynaklara göre, Trump yönetimi aylık istihdam gibi verileri yayınlayan Çalışma Bakanlığı'nda bu uygulamaya son verebilir.

Böyle bir değişimin sebebi tam olarak bilinmezken, daha önceki yönetim uygulamanın güvenlik açısından riskli ve güvenlik elemanı sağlama bakımından yüksek maliyetli olduğunu kaydetmişti.

Yeni uygulama beraberinde bazı istenmeyen sonuçları da getirebilir. Eğer veriler belirlenen tarihte yalnızca hükümetin internet sitesinde yayınlanırsa, bu uygulama raporları daha da "ilk ulaşan herşeyi alır" durumuna sokar.

Bunun sebebiyse internet sitelerinin çalışma prensibi. İlk giren ilk çıkar prensibiyle çalışan internet siteleri, kim siteye önce girerse onun veriye daha hızlı ulaşmasına olanak sağlarken, böylece tek bir aracı kuruluşun siteye herkesten önce girerek piyasayı yönlendirebilecek bilgilere erişip takas işlemlerinden kazanç elde etmesini sağlayabilir.