Advertisement
HABERLER ABONE OL

Koronavirüs salgınıyla mücadelede aşılama evresine geçilmesiyle dünya 'aşı milliyetçiliği' kavramını tartışırken, şimdi de 'aşı savaşları' riskiyle karşı karşıya.

ABD aşı tedarikini artırma yoluna giderken Avrupa Birliği tarafında ülkenin aşı ticaretine yönelik fiili kısıtlamalarına karşı sesler yükseliyor. Almanya Başbakanı Angela Merkel de ABD’nin aşı ticaretini sınırlamaya yönelik girişimlerine karşı misilleme sinyali verdi. ABD’nin aşı ihracatını ve aşı üretimi için önemli bazı ürünlerin ihracatı sınırlama girişimleri olduğunu belirten Merkel, AB’nin de ABD’nin aşı üretiminde ihtiyaç duyacağı bazı malların ticaretinin önünü kesebileceği uyarısında bulundu. 18 milyona yakın koronavirüs vakası görülen AB, aşılama konusunda İngiltere ve ABD’nin epey gerisinde kaldı. Aşılamada en hızlı ilerleyen Danimarka’da bile 100 kişi başına 3,6 doz uygulanmış durumda. Bu oran İngiltere’dekinin üçte biri, ABD’dekinin de yarısına işaret ediyor.

AB'den aşı şirketlerine sert uyarı

Aşı tedariki konusunda sıkıntı yaşayan Avrupa Birliği, aşı üreticilerini yükümlülüklerini yerine getirme konusunda uyardı. AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, AstraZeneca firmasının Kovid-19 aşılarının tedarikinde yaşanan gecikmeler hakkında, “Avrupa, dünyanın ilk Kovid-19 aşılarının geliştirilmesine katkı sağlamak için milyarlarca euro yatırım yaptı. Şimdi şirketler yükümlülüklerini yerine getirmeli ve aşıları yerine ulaştırmalı” dedi. Almanya Sağlık Bakanı Jens Spahn, aşı tedarik zincirine yaşanan sorunlar nedeniyle AB’de üretilen aşılar için ihracat limiti uygulanmasını talep etti.

ABD Pfizer ve Moderna'dan 100 milyon doz daha alacak

ABD Başkanı Joe Biden, Pfizer ve Moderna'dan yüzer milyon doz daha aşı alacaklarını belirterek "Yaz sonuna ya da sonbahar başına kadar 300 milyon Amerikalıya yetecek kadar aşımızın olmasını bekliyoruz." açıklamasında bulundu.

Biden, Beyaz Saray'da düzenlediği basın toplantısında, yönetiminin Kovid-19 salgını ile mücadelesini ve aşı çalışmalarını değerlendirdi.

Seçim döneminde ilk 100 gün için 100 milyon aşı hedefini koyduklarını anımsatan Biden, "Biz işleri yoluna koymak için elimizden geleni yapacağız ancak bu süreçte birçok şey yanlış gidebilir." uyarısında bulundu.

Biden, önceki yönetimin aşı programını eleştirerek ekibine bir an önce düzgün bir aşı programı oluşturma talimatı verdiğini kaydetti.

"Dağıtımı haftalık 8,6 milyon dozdan 10 milyon doza çıkaracağız"

Şu anki mevcut aşı stokuna bakarak eyaletlere ve ABD'ye bağlı topraklara aşı gönderimini hızlandıracaklarını belirten Biden, "Şu anki mevcut haftalık aşı dağıtımını 8,6 milyon dozdan 10 milyon doza çıkaracağız. Aşılar, eyaletlere ve bölgelere nüfusuna göre dağıtılacak. Bu da daha çok Amerikalının beklenenden daha kısa sürede aşı olmasını sağlayacak." ifadesini kullandı.

Biden, aşı planları kapsamında, yerel yönetimlerle de daha şeffaf ilişki kuracaklarını söyleyerek "Hangi eyalette ne kadar aşı olduğunu bilmek zorundayız. Bu nedenle de her eyalet en az 3 hafta önden bize aşı programını sunacak." diye konuştu.

Sağlık Bakanlığına da federal aşı stoklarının artırılması için talimat verdiğini kaydeden Biden, "Pfizer ve Moderna aşılarından yüzer milyon doz daha alacağız. Bu bir savaş zamanı çabası. Yaz sonuna ya da sonbahar başına kadar 300 milyon Amerikalıya yetecek kadar aşımızın olmasını bekliyoruz." dedi.

Ulusal Muhafızların da aşı çalışmalarına yardımcı olacağının altını çizen Biden, "Kovid-19 aşıları, şubat başında binlerce yerel eczanede mevcut olacak." bilgisini paylaştı.

Biden, aşıyla ilgili planlarının zaman gerektirdiğine de işaret ederek "Şubat sonuna kadar Kovid-19 kaynaklı ölümlerin 500 bini bulacağı tahmin ediliyor. İşler iyiye gitmeden önce, daha da kötü bir hal alacak." uyarısında bulundu.