Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen ve Çin Başbakan Yardımcısı Liu He ilk yüz yüze görüşmesini 18 Ocak'ta Zürih'te gerçekleştirecek. ABD Hazine Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada görüşmede makro ekonomik ve diğer ekonomik meselelerin masaya yatırılacağı belirtildi.

Sürpriz zirve, ABD Başkanı Joe Biden ve Çin Devlet Başkanı Şi Jinping'in Kasım ayında Endonezya'daki G20 zirvesinde yaptığı görüşmenin ardından yapılan ilk yüz yüze görüşme olacak.

2 ülke arasında yaşanan ticaret anlaşmazlıkları, insan hakları ve Tayvan'ın özerkliği gibi konular nedeniyle görüşmenin çekişmeli olabileceği ifade ediliyor.

Yellen son aylarda kritik ürünlerde Çin'e olan bağımlılığı azaltacak politikaların gerekliliğine dair açıklamalar yapmıştı. ABD'nin Çin'in bazı teknolojilere erişimini engelleme çabaları nedeniyle Pekin hükümeti ABD'yi ekonomide 'korumacı' politikalar uygulamakla suçlamıştı.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın da yakın zamanda Pekin'i ziyaret etmesi bekleniyor.

Yellen Kasım ayında Bloomberg'e verdiği mülakatta Şi'nin gücünü artırmasının dünyanın en büyük 2. ekonomisine yönelik belirsizlikleri artırdığına dikkat çekmişti.