Advertisement
HABERLER ABONE OL

Cuma günü gizliliği kalkacak bir ABD istihbarat raporu, Suudi Arabistan Velihat Prensi Muhammed bin Selman’ın Washington Post köşe yazarı Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesine onay vermekle suçluyor.

Bloomberg'in haberine göre, CIA ve diğer istihbarat ajanslarının bulguları üzerine yazılan raporun gizliliği kalkan versiyonunda Prens bin Selman’ın cinayette rol aldığına dair ne kadar detay olacağı ise bilinmiyor.

Raporun yayımlanması Biden yönetiminin Suudi Arabistan ile ilişkileri yeniden şekillendirme isteğinin de bir göstergesi. Rapor kamuya açıklanmadan önce ABD Başkanı Joe Biden, Perşembe günü Suudi Arabistan Kral Selman ile telefonda görüştü. Beyaz Saray açıklamasında görüşmede bölgesel güvenlik ve Yemen savaşının sona ermesi için ABD ve BM nezinde yenilenen girişimlerin ele alındığı belirtildi.

Prens bin Selman, Kaşıkçı cinayetine dahil olduğunu reddederken ülkenin fiili lideri olarak sembolik sorumluluğu kabul ettiğini açıklamıştı. Suudi yetkililer cinayetin kendi başına hareket eden ajanlar tarafından işlendiğini, bu kişilerin yargılandığını belirtmişti.

Raporu Trump sümen altı etmişti

İstihbarat raporunun yayımlanması Trump yönetimi tarafından durdurulmuştu.

ABD’nin önceki başkanı Donald Trump velihat prense cinayetteki rolü üzerine yönetilen suçlamalarla ilgili “Belki yaptı, belki de yapmadı” ifadelerini kullanmış, Suudilere yapılan silah satışının ekonomik getirilerine atıfta bulunmıştu. Eski Dışişleri Bakanı Michael Pompeo, prensle cinayet arasında doğrudan bir bağlantı olmadığını öne sürmüş, Trump’ın damadı ve danışmanı Jared Kushner prensle yakın ilişkisini sürdürmüştü.