ABD'li bankalardan yapay zeka uyarısı
-
ABD'nin önde gelen bankalarının yöneticileri yapay zekadan yüksek üretkenlik beklerken, bu durumun istihdamı azaltıcı bir etki yaratacağını da öngörüyor.
JPMorgan Chase ve Wells Fargo gibi önde gelen ABD bankalarının yöneticileri, yapay zekanın (YZ) şirketlerinin verimliliğini önemli ölçüde artıracağını, ancak bu durumun muhtemelen iş gücünde azalmalara yol açacağını belirtiyor.
JPMorgan Chase JPMorgan'ın Tüketici ve Topluluk Bankacılığı Başkanı Marianne Lake, Goldman Sachs finansal hizmetler konferansında yaptığı açıklamada, YZ sayesinde bankanın genel verimliliğini yüzde 3'ten yüzde 6'ya çıkararak iki katına yükseltmeyi hedeflediklerini söyledi. Lake, özellikle işletme uzmanlarının verimliliğinde yüzde 40 ila yüzde 50 arasında bir artış beklediklerini kaydetti. Lake'e göre bu yüksek verimlilik, net bazda daha az istihdam ihtiyacı anlamına geliyor.
Wells Fargo Wells Fargo CEO'su Charlie Scharf ise bankanın henüz çalışan sayısını düşürmediğini, ancak YZ sayesinde çok daha fazla işi halledebildiklerini dile getirdi. Scharf, "Daha az insanla nasıl daha fazlasını yapabileceğimizi keşfedip anlayabileceğimiz başka alanlar da var. YZ, insanların yerini tamamen almayacak, ancak işleri önemli ölçüde farklı bir şekilde yapma fırsatı yaratacak," dedi.
PNC Financial PNC Financial CEO'su Bill Demchak, bankanın çalışan sayısının, otomasyon ve şube optimizasyonu süreçleri sayesinde, 10 yıl önceki (bankanın büyüklüğünün üçte biri olduğu) dönemle aynı seviyede kaldığını vurguladı. Demchak, "Yıllardır bir otomasyon yolculuğundayız ve yapay zeka bir hızlandırıcı olabilir. Şu anki büyük heyecan da zaten YZ'nin tetiklemesiyle devam ediyor," ifadelerini kullandı.
Citigroup Citigroup'un yeni CFO'su Gonzalo Luchetti, ABD Bireysel Bankacılık birimine atıfta bulunarak, bankanın kodlama alanında yüzde 9 verimlilik beklediğine işaret etti. Luchetti, "Yapay zeka ile halihazırda gördüğümüz ve uyguladığımız self-servis oranını artırmakla kalmıyor, aynı zamanda bir insana yönlendirilen çağrıları gerçek zamanlı olarak destekleyebiliyor ve böylece daha verimli olabiliyoruz," dedi.
Sektördeki Diğer Gelişmeler Ekim ayında Goldman Sachs, yıl sonuna doğru çalışanlarına olası işten çıkarmalar ve yavaşlayan işe alım süreçleri hakkında bilgilendirme yapmıştı. Bank of America ise yapay zeka gibi teknolojilere milyar dolarlık yatırımlar yapmayı planladığını duyurmuştu.