Bloomberght
SON DAKİKA
Bloomberg HT Haberler ABD müdahalesi dünyada nasıl yankılandı?

ABD müdahalesi dünyada nasıl yankılandı?

  • ABD'nin İran'daki üç nükleer tesisi hedef alan hava saldırıları, dünya genelinde tepkilere yol açtı.

Giriş: 22 Haziran 2025, Pazar 12:09
Güncelleme: 22 Haziran 2025, Pazar 12:37

ABD’nin İran’daki üç nükleer tesise düzenlediği hava saldırılarının ardından uluslararası toplumdan art arda tepkiler geldi. Bazı ülkeler ABD’nin hamlesini desteklerken, büyük bir çoğunluk ise çatışmanın tırmanmasından endişe duyduğunu belirterek diplomasi çağrısında bulundu. İşte dünya liderlerinin ve üst düzey yetkililerin açıklamaları:

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sektreteri Antonio Guterres

“ABD’nin bugün İran’a karşı güç kullanmasından derin endişe duyuyorum. Bu, zaten uçurumun eşiğinde olan bir bölgede tehlikeli bir tırmanma ve uluslararası barış ile güvenliğe doğrudan bir tehdittir. Bu çatışmanın hızla kontrolden çıkma riski artıyor. Bunun siviller, bölge ve dünya için felaket sonuçları olabilir. Üye devletleri gerilimi azaltmaya ve BM Şartı ile diğer uluslararası hukuk kurallarına bağlı kalmaya çağırıyorum. Bu tehlikeli saatte kaos sarmalından kaçınmak kritik önemdedir. Askerî bir çözüm yoktur. Tek çıkış yolu diplomasi, tek umut barıştır.”

İngiltere Başbakanı Keir Starmer

“İran’ın nükleer programı uluslararası güvenlik için ciddi bir tehdittir. İran’ın asla nükleer silah geliştirmesine izin verilmemelidir ve ABD bu tehdidi azaltmak için harekete geçmiştir. Ortadoğu’daki durum hâlâ çok hassastır ve bölgedeki istikrar önceliklidir. İran’ı müzakere masasına geri dönmeye ve bu krize diplomatik bir çözüm bulmaya çağırıyoruz.”

İran Ulusal Direniş Konseyi Lideri Meryem Rajavi

“Artık Hamaney gitmelidir. İran halkı savaşın sona ermesini memnuniyetle karşılıyor ve barış ile özgürlük istiyor. Hamaney, sayısız cana mal olan ve İran halkına en az 2 trilyon dolara mal olmuş yurtseverlikten uzak bir projenin sorumlusudur – ve şimdi tüm bu çaba kül olup gitmiştir.”

Japonya Başbakanı Shigeru Ishiba

“Çatışmanın hızla yatıştırılması çok önemlidir. Oradaki durumu büyük bir endişeyle yakından takip ediyoruz.”

Avrupa Birliği (AB) Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas

“İran’ın nükleer silah geliştirmesine izin verilemez; bu uluslararası güvenlik için bir tehdittir. Tüm tarafları geri adım atmaya, müzakere masasına dönmeye ve daha fazla tırmanmayı önlemeye çağırıyorum. AB Dışişleri Bakanları durumu yarın ele alacak.”

Almanya Başbakanlığı

"Friedrich Merz, İran'a, ABD ve İsrail ile derhal müzakerelere başlaması ve çatışmanın diplomatik bir çözüme kavuşturulması çağrısında bulundu."

İtalya Dışişleri Bakanı Antonio Tajani

“Bu saldırının ardından – ki bu saldırı nükleer silah üretiminde büyük hasara yol açtı ve tüm bölge için tehdit oluşturdu – artık gerilimin azalmasını ve İran’ın müzakere masasına oturmasını umut ediyoruz.”

İsviçre Dışişleri Bakanlığı

“13 Haziran'dan bu yana İsrail ile İran arasındaki çatışmanın tehlikeli tırmanışından derin bir endişe duyuyoruz. Bu endişemize bugün ABD tarafından yapılan saldırılar da dahil.Tüm tarafları azami itidalli davranmaya, sivilleri ve sivil altyapıyı korumaya ve derhal diplomasiye dönmeye çağırıyoruz.”

Katar Dışişleri Bakanlığı

“Katar Devleti, İran'ın nükleer tesislerinin bombalanmasının ardından durumun kötüleşmesinden üzüntü duymakta ve kardeş İran İslam Cumhuriyeti'nin nükleer tesislerini hedef alan son saldırıların ardından yaşanan gelişmeleri büyük bir endişeyle takip etmektedir. ”

Mısır Dışişleri Bakanlığı

“Bu krizden çıkışın ve olası yıkıcı sonuçların önlenmesinin tek yolu gerilimin düşürülmesi ve durumun kontrol altına alınmasıdır. Sivillerin hayatını korumak ve bölgesel güvenliği temin etmek adına bu adımlar kaçınılmazdır.”

Umman Dışişleri Bakanlığı

“ABD’nin bu eylemi, savaşın daha da yayılmasına yol açabilecek tehlikeli bir adımdır. Bu saldırı, uluslararası hukukun ve Birleşmiş Milletler Antlaşması’nın açık bir ihlalidir.”

Yeni Zelanda Dışişleri Bakanı Winston Peters

“Son 24 saatte yaşanan gelişmeleri, özellikle Başkan Trump’ın İran’daki nükleer tesislere yönelik ABD saldırılarını duyurmasını not ediyoruz. Ortadoğu’daki devam eden askerî hareketlilik son derece endişe vericidir ve daha fazla tırmanmanın önlenmesi kritik önemdedir. Yeni Zelanda, diplomasi yönündeki çabaları güçlü şekilde desteklemektedir. Tüm tarafları yeniden görüşmelere dönmeye çağırıyoruz. Kalıcı bir çözüm askerî değil, diplomatik yoldan sağlanabilir.”