Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'nin gösterge niteliğindeki 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi, ilave küresel parasal gevşeme adımları ile birlikte iki yılı aşkın sürenin en düşük seviyesine indi.

ABD tahvilleri ayrıca, yatırmcıların Perşembe günkü ABD tatili öncesi güvenli liman araması ve bu hafta aralarında ABD istihdam verisi de olmak üzere bir dizi veri açıklamasının da etkisi ile yükselişini ikinci güne taşıdı. Tahviller tüm dünyada, İngiltere Merkez Bankası Başkanı Mark Carney'in büyümeye yönelik aşağı yönlü risklere ilişkin uyarısı ve Avrupa Merkez Bankası (AMB) yetkililerinin ilave teşvikler konusunu görüştüğü haberi ile birlikte ralli yaptı.

Tokyo'da Mizuho Securities Co. tahvil stratejisti Hidehiro Joke, "ABD Hazine tahvil faizlerindeki düşüşün temel nedeni, AMB ve İngiltere Merkez Bankası dahil merkez bankalarındaki güvercin dönüş," dedi ve "10 yıllıkların faizi, piyasaların ekonomik büyüme konusunda çok kötümser olması ile birlikte yüzde 1.70 seviyesine gerileme riski ile karşı karşıya" değerlendirmesinde bulundu.

ABD'nin 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi 3 baz puan düşerek yüzde 1.95 ile Kasım 2016'dan bu yana en düşük seviyesine indi. Bu kağıdın faizi geçen yılın Ekim ayında yüzde 3.26'ya kadar çıkmıştı.

Traderlar Çarşamba günü ABD'de  4 Temmuz tatili öncesi bir dizi ekonomik veri ile karşı karşıya kalacak. Bunların arasında dayanıklı tüketim malları siparişleri, fabrika siparişleri ve ADP özel sektör istihdam verileri yer alıyor. Cuma günü açıklanacak olan tarım dışı istihdam verisi ise, ya yatırımcıların önceki ayın zayıf verilerine ilişkin endişelerini giderecek ya da ekonominin teklemekte olduğuna ilişkin görüşleri güçlendirecek.