Bloomberg HT Haberler ABD'nin ambargo uyguladığı Venezuela ve İran ile imtihanı
HABERLER

ABD'nin ambargo uyguladığı Venezuela ve İran ile imtihanı

  • ABD, 2019'da Venezuela'ya uyguladığı yaptırımlarla ülke gelirlerinin yüzde 96'sını oluşturan ham petrol ticaretine darbe vurdu. Ticaret yarıdan fazla azalarak yüzde 41 düzeyine geriledi. İran'da Ulusal Petrol Şirketi ve iştiraklerinin uluslararası faaliyetlerini kısıtlayacak yaptırımlarla, büyük ölçüde petrol ihracatına dayanan ülke ekonomisinin can damarı kesildi.İran'ın ABD doları satın alması, altın ve değerli madenlerle ticaret yapması yasaklandı. Ülke, günde 2,44 milyon varil petrol ihracatından günde 300 bin varil civarı petrole kadar geriledi. Bugün enerji ihtiyacı ABD'ye, yıllarca uyguladığı yaptırım ve politikalarını rafa kaldırttı. ABD, yıllarca nefes aldırmadığı Venezuela ve İran'nın kapısını çaldı.

Giriş: 10 Mart 2022, Perşembe 15:44
Güncelleme: 10 Mart 2022, Perşembe 15:45

ABD, Ukrayna saldırısı nedeniyle çeşitli yaptırımların gündeme geldiği Rusya'ya doğalgaz ve petrol ticaretine ambargo koyarken, daha önce ambargo uyguladığı Venezuela ve İran'a bu kez yeşil ışık yaktı.

ABD’den bir heyetin geçen hafta Venezuela lideri Nicolas Maduro hükümetiyle görüştüğü basına yansırken Putin yanlısı Maduro'nun nasıl tavır alacağı henüz netlik kazanmış değil. ABD 2019 yılında ülkedeki siyasi krizide Maduro'nun istifasını isteyerek kendisini başkan ilan eden Juan Guaido'yu desteklemiş, ülke aleyhine ancak Guadio lehine adımlar atmıştı.

Mal varlıkları rakibe

Venezuela'daki siyasi çalkantılar döneminde dönemin ABD Başkanı Donald Trump, Venezuela hükümetinin ülkesindeki tüm mal varlıklarını dondurmuş, başkanlık kararnamesiyle bu mal varlıklarıyla ilgili herhangi bir işlem yapılmasını da yasaklamıştı.

Kararnameyle Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro üzerindeki istifa baskısını artırmak amaçlanmış ve ülke ekonomisine ciddi zararlar verecek kararlara imza atılmıştı.

En büyük kaynak kurudu

O dönem uygulanan ambargo ile dünyanın en büyük kanıtlanmış petrol rezervlerine sahip olan Venezuela, ekonomik krizin derinleşmesi sonucu bu kaynaklarını yeterince etkin biçimde kullanamaz hale geldi.