ABD'nin Türkiye'ye deprem yardımı 50 milyon doları aştı
ABD Dışişleri Bakanlığı Avrupa ve Avrasya İşleri Bürosu Müsteşar Yardımcısı Erika Olson, ABD'nin Türkiye ve Suriye'ye 85 milyon dolar sağladığını açıklarken, ABD şirketlerinin Türkiye'ye destek kampanyası ile bağış miktarının 57,93 milyon dolara ulaştığı belirtildi.
ALİ ÇINAR/CİNER MEDYA GRUBU ABD TEMSİLCİSİ
ABD Dışişleri Bakanlığı Avrupa ve Avrasya İşleri Bürosu Müsteşar Yardımcısı Erika Olson, Washington DC'de Ciner Medya Grubu ABD Temsilcisi Ali Çınar'ın da katıldığı sanal toplantıda, ABD'nin depremler nedeni ile Türkiye'ye yaptığı yardımın detaylarını açıkladı.
Müsteşar Yardımcısı Olson, Başkan Joe Biden'nın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı, Dışişleri Bakanı Antony Blinken'in Türk mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu'nu, Savunma Bakanı Lloyd Austin'in de Türk mevkidaşı Hulisi Akar'a taziye mesajı için telefonla aradıklarını dile getirdi. Olson, ABD'nin Türkiye ve Suriye'ye 85 milyon dolar sağladığını, 200'den fazla çalışan, 12 köpek ve 170 bin pound özel ekipmanla biri Fairfax County'den ve diğeri Los Angeles County'den olmak üzere iki şehir ve kurtarma arama ekibi görevlendirdiklerini dile getirdi.
Bir gecede 20 milyon dolar
ABD özel sektörünün yardımlarının 50 milyon doların üstüne çıktığına dikkat çeken Müsteşar Yardımcısı Olson, “Sadece ABD Ticaret Odası'nın takip ettiği yardım miktarının bir hafta sonunda 30 milyondan dün gece itibariyle 51 milyon dolara çıktı. Bu da size yardımların artış hızı, kapsamı ve ölçeği hakkında bir fikir verebilir" ifadelerini kullandı.
Olson, “Örneğin Boeing, Kızılhaç ve Kızılay ağı aracılığıyla derhal 500 bin dolar bağışta bulundu ve çalışanların bağışları ile aynı miktarda bağışta bulunuyor. Fedex, havayolu ortaklarıyla birlikte 8 Şubat'ta, kritik önemdeki ihtiyaç malzemelerini etkilenen bölgeye ulaştırmak üzere bir kargo uçuşu gerçekleştirdi. Uber ise bağışları ve yardım malzemelerini toplamak ve bunları merkezi dağıtım merkezlerine ulaştırmak için ücretsiz bir hizmet sunuyor’’ dedi.
ABD Dışişleri Bakanlığı temsilcisi Olson başka bir örnek vererek, Pepsi gibi ABD şirketlerinin de, depremden etkilenen çalışanlarına acil durum barınağı ve temel malzemelere erişim sağlayarak yardım etmenin yollarını aradıklarını dile getirdi. Olson, ABD'deki kâr amacı gütmeyen kuruluşların da harekete geçtiğini dile getirerek, World Central Kitchen gibi grupların depremden harap olmuş bölgelere yiyecek sağladığını, Şamaritan's Purse kuruluşunun temel tıbbi bakımı sağlamak için sahra hastaneleri kurduğunu belirtti.
Olson, ABD'nin ulusal futbol liginin final maçı olan Süper Bowl öncesi yayında, yaşanan depremle ilgili bir açıklama yaparak, bağış çağırısında bulunduğunu sözlerine ekledi.
Yoğun koordinasyon devam ediyor
ABD Ticaret Odası, geçen hafta ABD'nin Ankara Büyükelçisi Jeff Flake,Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Murat Mercan, UŞAİD temsilcileri ve yaklaşık 300'e yakın Amerikan Ticaret Odası üyeleri ile sanal bir toplantı yapmış ve Türkiye'ye maddi destek kampanyası için ciddi bir girişime öncülük etmişti.
ABD Ticaret Odası şuanda da hem maddi bağışların artırılması hemde özel-kamu koordinasyon çalışmalarına devam ediyor.