Advertisement
HABERLER ABONE OL

ABD ve Rusya ilişkilerinde kritik haftaya giriliyor.

Bu hafta, ABD-Rusya ilişkileri ve Ukrayna’nın kaderi açısından kritik görüşmelere sahne olacak. İki ülke yetkililerinin ilk toplantısı bugün Cenevre’de gerçekleştirilecek. 12 Ocak’ta Brüksel’de bir NATO-Rusya Konseyi toplantısı yapılacak ve 13 Ocak’ta Viyana’da ABD ve Rusya’nın da üye olduğu Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’nın yer aldığı üçüncü bir toplantı gerçekleştirilecek.

Bloomberg'in kıdemli bir ABD yetkilisinden edindiği bilgiye göre, Biden yönetimi bu haftaki görüşmelerde Kremlin’e bağlayıcı bir taahhütte bulunmaktan ve müttefikleri ile görüşmeden bir plan üzerinde anlaşmaktan kaçınacak.

Yetkili, ABD’nin mutabakat alanları bulmaktan yana olduğunu ve stratejik bombardıman uçakları ve kara tatbikatları konusunda karşılıklı kısıtlamalara sıcak baktığını belirtti.

Öte yandan bazı büyük Avrupa ülkeleri, Bloomberg'e konuşan konuya yakın kaynaklara göre, Ukrayna’yı işgal etmesi halinde Rusya’ya uygulanacak yaptırımların kendi ekonomilerini nasıl etkileyeceğinden kaygılı.

Avrupa ülkeleri ayrıca, Rusya’nın muhtemelen misilleme yapmasından, hatta muhtemelen rekor düzeydeki yüksek enerji fiyatlarıyla boğuşan kıta için kritik önemdeki gaz arzını kesmesinden endişe ediyor.

Teknoloji ticaretinin kısıtlanması planlanıyor

Bloomberg'in haberine göre, ABD yönetimi ve müttefikleri, Ukrayna’nın daha geniş bir bölümünü işgal etmesi durumunda Rusya’ya yönelik hassas teknoloji ve elektroniğin dahil olduğu sektörlerde olası ihracat kontrolleri uygulamayı tartışıyor.

Bloomberg'e konuşan bir kaynak, konu hakkında henüz nihai bir karar verilmediğini, bahse konu ticaret kısıtlamalarının ABD’den Rusya’ya giden ihracat ürünlerini kapsayabileceğini belirtti. Kaynak, Rusya’yı ABD yazılım veya teknolojisine dayalı mikro elektronik ürünlerinden mahrum bırakacak önlemlerin de değerlendirildiği bilgisini aktardı.

ABD'de enflasyona ilişkin uyarılar gelmeye devam ediyor.

Son olarak duayen yatırımcı Mark Mobius, enflasyon risklerinin yeteri kadar fiyatlanmadığını ve ABD tahvil getirilerinin daha da yükselebileceğini söyledi.

Bloomberg'e konuşan Mobius geçen yıl ABD'deki para arzının yüzde 30 arttığını, bu durumda enflasyonun yukarı gitmesinin beklenmesi gerektiğini belirtti.

Getirilerin yükselmesiyle teknoloji şirketlerinin değerlerinin düşeceğini ifade eden Mobius, gelir sağlayan ve temettü veren şirketlerin pozitif ayrışacağını öngördü.

Mobius; yazılım, donanım, tıbbi hizmetler ve bazı tüketici şirketlerinin hisseleriyle ilgilendiğini söyledi.

Ülke bazında Hindistan ve Tayvan için iyimser bir pozisyonu olduğunu belirten Mobius, Türkiye ve Güney Afrika'da da yatırımları olduğunu ekledi.

Eski Hazine Bakanı da uyarmıştı

ABD'de enflasyon tartışmaları devam ederken eski Hazine Bakanı Lawrence Summers enflasyonla ilgili yeni uyarılarda bulundu.

Summers, Bloomberg yayınında Fed'in şahin söylemi ve ABD tahvillerinde görülen satış dalgasından sonra bile para politikası yetkililerinin ve yatırımcıların enflasyonu düşürmek için gerekli unsurları yanlış değerlendirdiğini söyledi.

Summers, "Kanımca, Fed ve piyasalar hâlâ enflasyonu düşürmek için neyin gerekli olduğunu bilmiyorlar" ifadelerini kullandı. Summers Fed'in ve piyasaların faizi yüzde 2,5 seviyesinin üzerine çıkarmadan enflasyonla mücadele edebileceğine inandıklarını söyledi.