Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de imalat sanayi üretimi Eylül ayında beklenmedik bir şekilde düştü ve son beş ayda ilk kez aşağı yönde hareket etti. Bu durum, ABD'de fabrikaların pandeminin sürmesi ile birlikte sıkıntıda olduğunu işaret ediyor.

İmalat sanayi üretimi Eylül'de yüzde 0.3 düştü. Ağustos ayı verisi yüzde 1.0 artıştan yüzde 1.2 artışa revize edildi. Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre bu verinin yüzde 0.6 artması bekleniyordu. Toplam sanayi üretimi ise yüzde 0.5 artması beklenirken yüzde 0.6 geriledi. Bu veri Ağustos ayında yüzde 0.4 artmıştı.

Eylül ayında görülen bu düşüş, sanayi üretiminin yıllıklandırılmış rakamla yüzde 39.8'lik arttığı güçlü üçüncü çeyreğin sonunda üretimde görülen yavaşlamayı yansıtıyor. Üretimdeki gerileme, tedarik zinciri aksaklıkları, sınırlı sermaye yatırımları ve zayıf ihracat büyümesi ortamında üretim tesislerindeki toparlanmanın uzun ve düzensiz olacağını işaret ediyor.

Oxford Economics baş ABD ekonomisti Oren Klachkin, hazırladığı notta, "Mal üreten endüstriler hizmetlerden daha hızlı toparlandı, ancak faaliyet, ekonominin genelinde toparlanmanın hız kesmesi ile birlikte yavaşlamadan kendini soyutlayamayacak," dedi ve "Diğer taraftan, pandemi sürecide bilgisayar ve otomobil gibi talebi hızlı artan ürünlerin imalatı ivme kaybediyor" şeklinde görüş bildirdi.