Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD istihdam piyasası 2020'ye sağlıklı başlangıç yapmış olabilir. Bugün açıklanacak veriye göre Ocak ayı tarım dışı istihdamının 163 bin artması bekleniyor. İstihdam Aralık 2019'da 145 bin artmıştı. "163 binlik rakam, geçen senenin ortalaması olan 176 binin altında olsa da işsizlik oranının 50 yılın en düşük seviyesinde kalmasına yetiyor. Ücret artışlarının ise Aralık'taki sürpriz gerileme sonrası toparlanması bekleniyor.

Bugün yıllık bazda da aşağı yönlü revizyon beklentisi var. Ağustos ayında yayımlanan projeksiyona göre Nisan 2018 - Mart 2019 arasındaki bir yıllık dönemde aylık yaklaşık 42 binlik aşağı yönlü revizyon beklentisi var. Bugünkü veride 2019'un tamamı için revizyonlar olacak. Jefferies Kıdemli Ekonomisti Ward McCarthy "revizyonlar geçmişin düşündüğümüz kadar iyi olmadığını gösterebilir. Bu da gelecekte istihdam artışının yavaşlayacağının işareti olur" yorumunu yaptı.

İşsizlik oranının 3. ayda da % 3.5'te kalması bekleniyor. Bu rakam, 1969'dan beri görülen en düşük seviye..Ortalama saatlik kazançların % 0.3, yıllık % 3 artması bekleniyor.

Bu hafta açıklanan veriler istihdamın güçlü seyrettiğini göstermişti. İşsizlik maaşı başvuruları Nisan'dan beri en düşük seviyelere inerken Çarşamba günkü ADP özel sektör istihdamı 2915'ten beri en büyük artışı kaydetti.

Bloomberg Ekonomistleri Carl Riccadonna, Yelena Shulyatyeva ve Andrew Husby "2020'de ılımlılaşan ekonomik büyüme istihdam artış hızının yavaşlamasına neden olsa da ücret baskılarındaki yukarı yönlü trende zarar vermez. Ortalama kazançlar Aralık'ta gerilese de buna bir trend denemez"yorumunu yaptı.