ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross Eylül'de Türkiye'yi ziyaret edecek
ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross Eylül ayında Türkiye'yi ziyaret edecek, Ross ziyaretinde TAİK, TÜSİAD, TOBB, TİM, YASED ve ABFT gibi iş dünyasının temsilcileri ile görüşecek
ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross’un Eylül ayında yapacağı önemli Türkiye ziyareti öncesinde Washington da Türk Amerikan iş dünyası temsilcileri ile toplantı yapıldı. Wilbur Ross’un daveti üzerine yapılan toplantıya TAİK Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ ve ATC başkanı General James Jones katıldı.
Bu toplantıda görüşülen konular sonrasında Ross tarafından Başkan Trump’a bir rapor sunulacak ve 6/Eylül’de Wilbur Ross’un Türkiye ziyareti başlayacak. Bu ziyarette Cumhurbaşkanı Erdoğan da ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross’u kabul edecek.
6 Eylül’de İstanbul’da olması beklenen ABD Ticaret Bakanı ilk 3 gününü İstanbul’da başta TAİK olmak üzere TÜSİAD, TOBB, TİM, YASED ve ABFT gibi iş dünyasının temsilcileri ile geçirecek ve Pazar günü de tarihi yerleri ziyaret edecek. 9 Eylül’de Ankara’ya geçecek olan Ross Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ile temaslarına başlayacak.
25 Eylül’de Birleşmiş Milletler Genel Kurulu haftasında Newyork’da yapılacak 10. Türkiye Yatırım Konferansı sırasında ise bu projenin lansmanının yapılacağı öğrenildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katılması beklenen bu konferansta ABD Ticaret Bakanı Ross’da yer alacak. Bu önemli projenin lansmanının projenin mimarları olan 2 Başkan tarafından yapılması planlıyor.
Türk-Amerikan İş Konseyi (TAİK) Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ 29 Ağustos Perşembe günü Washington'da Amerikan Ticaret Bakanı Wilbur Ross’un davetli üzerine bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantıya Türkiye ve Amerika’daki iş dünyasını temsil eden Amerikan Türk Konseyi (ATC), ABD Ticaret Odası ve BCG yetkilileri de katılım sağladılar.
Wilbur Ross’un 6-10 Eylül arasında gerçekleşecek Türkiye ziyareti öncesinde yapılan bu toplantıda, ABD Ticaret Bakanı Ross’a Türk iş dünyasının 100 Milyar Dolar ticaret hacmi hedefi konusundaki kararlılığı vurgulandı ve TAİK’in BCG’ye hazırlattığı kapsamlı raporun ana bulguları Mehmet Ali Yalçındağ tarafından paylaşıldı.
ABD Ticaret Bakanı Ross, Türkiye ile aralarındaki ticari ilişkiyi son derece önemsediklerini ve mevcut ticaret hacmini artırıcı çözüm önerilerini konuşmak ve Türk-Amerikan iş dünyasıyla buluşmak üzere Türkiye’ye geleceğini aktardı
Her 2 ülkenin Ticaret bakanları Ruhsar Pekcan ve Wilbur Ross’un projeye olan inancı ve bu konuda iş dünyasına verilen desteğin önemi vurgulandı.
Ross’a göre her iki ülkenin iş dünyası ve devlet yetkilileri kısa vadede çözülebilecek ve hızla hayata geçirilebilecek konuları ve sektörleri önceklendirmeliler. Bunlar arasında TAİK’in BCG’ye hazırlattığı raporda da vurgulanan tekstil, otomotiv, beyaz eşya gibi sektörler ön plana çıkıyor. Özellikle Çin’e uygulanacak gümrük vergilerinden oluşacak ithalat potansiyelini Türkiye’den yapılacak ihracatın karşılaması son derece olası. Türkiye hem nitelikli üretimiyle hem de düşük maliyet yapısıyla birçok sektörde Amerika’ya ihracatını artırabilir.
Ross’a göre yatırım ortamının iyileştirilmesi ve iki ülke arasındaki algının güçlendirilmesi hem ticareti hem de uzun vadeli yatırımları destekleyecek. Bu konuda her iki ülkenin iş dünyasının ve devlet görevlilerinin hızla aksiyon alması gerekiyor. Ross’un dikkat çektiği bir diğer konu da iki ülke arasındaki lojistik maliyetlerin düşürülmesi ve gümrük prosedürlerinin kolaylaştırılması. Bunun özellikle Amerika’nın Türkiye’ye daha yüksek miktarda ihraç etmeyi planladığı LNG ticareti için önemli olduğu düşünülüyor.
ABD tarafının da Türkiye’den beklentileri olduğunu vurgulayan Ross, özellikle tarımsal ürünlerin ithalatı, farmakoloji alanındaki uygulamalar, veri korumaya ilişkin düzenlemeler ve 5-G alanında atılması gereken adımlar nedeniyle Amerikan şirketlerinin yaşadıkları zorlukların aşılmasının kendileri açısından önem arz ettiğini belirtti.
ABD için Türkiye’de öne çıkan sektörlerin BCG raporunda da yeralan havacılık, enerji, sağlık ve tıbbi cihazlar, kimya ve finans olduğu toplantıda vurgulandı. ABD Ticaret Bakanı Ross Türkiye ziyareti sırasında bu alanlarda Türkiye’de iş yapan Amerikan şirket yetkilileri ile de görüşmeler yapacak.
100 Milyar Dolar hedefine ulaşmak için iki devlet arasındaki ticari görüşmelerin hızlanması gerektiğini aktaran Ross, tercihli ticaret anlaşması da dahil olmak üzere bütün somut önerilerin üzerinde konuşulması gerektiğini aktardı.
Geçen Aralık ayında Erdoğan ve Trump’ın söylemleri ile başlayan 100 milyar dolar ticaret hacmi hedefi sonrasında Ticaret Bakanlığının Başkanlık ettiği TAİK koordinasyonunda TOBB, TÜSİAD, TİM, YASED ve ABFT gibi iş dünyasının temsilcileri biraraya gelmiş ve Boston Consulting Group ile bir yol haritası çalışması başlatılmıştı.
Geçen ay yapılan G20 zirvesinden sonra TAİK (Türkiye ABD İş Konseyi) Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ ABD Başkanı Donald Trump’a bir mektup göndermiş ve iki ülke arasındaki ticaret hacminin 100 milyar dolara çıkartılması konusunda Trump’ın aldığı inisiyatiften dolayı iki ülke iş dünyasının memnuniyetini dile getirmişti. Ayrıca bu konuda BCG (Boston Consulting Group) danışmanılık şirketine bir yol haritası yapılması konusunda çalışma başlattıklarını yazmıştı. Bunun üzerine 5 Ağustos tarihinde ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross Yalçındağ’ı telefonla arayarak bu rapor hakkında detay bilgi istemiş ve kendilerinin hazırladıkları rapor ile karşılaştıracaklarını söylemişti. Bakan Ross kendisinin bu projeye çok önem verdiğini ifade etmiş ve hemen akabinde Yalçındağ’ı 29 Ağustos tarihinde Washington’a davet etmişti.
Bu temaslar, ABD’nin Türkiye ile 100 milyar dolar ticaret hacmi projesine verdiği önemin göstergesi olarak değerlendirilmektedir.
TAİK Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ, Amerikan Ticaret Bakanı Ross’un Türkiye ziyareti öncesi olumlu mesajların verildiği bu toplantının, Türk iş dünyasının beklenti ve kararlılığının aktarılmasında son derece etkili olduğunu belirtti. 25 Eylül’de New York’ta gerçekleştirilecek Yatırımcı Konferansı’nda da Amerikalı iş adamları ve yatırımcılara Türkiye’yi anlatacaklarını aktardı.