Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de tüketici fiyatları endeksi (TÜFE) Ağustos ayında, 2. el otomobil fiyatlarında 1969 yılından beri görülen en keskin yükselişin desteği ile artarak çıkışını üst üste üçüncü aya taşıdı. Bu durum, ekonominin pandemi kaynaklı düşüşten toparlanması ile birlikte enflasyonun kademeli olarak arttığını işaret ediyor.

TÜFE söz konusu dönemde önceki aya göre yüzde 0.4 arttı. Bu veri Temmuz ayında yüzde 0.6 artmıştı. Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, artışın yüzde 0.3 seviyesinde çıkması bekleniyordu. Tüketici fiyatları, geçen yılın aynı dönemine göre, yüzde 1.2 artması beklenirken, yüzde 1.3'lük bir artış gerçekleştirdi. Bu veri Temmuz ayında yüzde 1 yükselmişti.

Volatil gıda ve enerji fiyatlarını içermeyen ve bu nedenle politika yapıcıların fiyat trendlerini izlemede daha güvenilir bulduğu çekirdek TÜFE de, iki el oto fiyatlarındaki yükselişin desteği ile aylık bazda yüzde 0.4 arttı. Bu veri Temmuz ayında yüzde 0.6 ile yaklaşık 30 yılın en hızlı aylık yükselişini gerçekleştirmişti. Çekirdek tüketici enflasyonu yıllık bazda, Temmuz ayındaki seviyesi olan yüzde 1.6'dan yüzde 1.7'ye tırmandı. Çekirdek TÜFE'nin aylık bazda yüzde 0.2 ve yıllık bazda yüzde 1.6 artması bekleniyordu.

Tüketici fiyatlarındaki artış, bu yılın başlarında pandeminden dolayı kapanmalardan bu yana mal ve hizmetlere yönelik talepteki sakin artışı yansıtıyor. Bu durum enflasyonun kademeli bir şekilde pandemi öncesi seviyelere dönmekte olduğunu işaret ediyor. Pandeminin ilk aylarında, Amerikalıların evlerinde kalmalarından dolayı, hava yolu ve oteller gibi kalemlerin fiyatları çöktü. Ancak ekonominin yeniden açılmaya başlaması ile birlikte, talep kademeli olarak güçleniyor.