Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Trump yönetimi, Avrupa Birliği'nden (AB) Hindistan'a kadar birçok ticaret ortağının uyguladığı ya da planladığı dijital hizmet vergilerine inceleme başlatıyor. Söz konusu incelemeler bu ülkelerin ABD'ye ihracatına tarife uygulanmasına neden olabilir.

Washington'da ABD Ticaret Temsilciliği tarafından Salı günü yapılan açıklamaya göre incelemeler, dijital vergileri uygulayan ya da değerlendirme aşamasında olan Avusturya, Brezilya, Çek Cumhuriyeti, Avrupa Birliği (AB), Hindistan, Endonezya, İtalya, Türkiye ve İngiltere'yi kapsıyor. Söz konusu adım ile elektronik ticarete uygulanan vergilerin Apple Inc., Alphabet Inc.'in Google'ı, ve Amazon.com Inc. gibi ABD'li teknoloji devlerine karşı ayrımcılık yapılıp yapılmadığının belirlenmesi hedefleniyor.

Böyle bir incelemeden tarife uygulanması yönünde bir karar çıkması aylar sürebilir. ABD, Çin'e karşı da uyguladığı aynı sürecin sonunda dünyanın en büyük ikinci ekonomisinin 360 milyar dolarlık ürününe tarife kararı almıştı.

ABD Ticaret Temsilciliği Fransa'nın dijital hizmetler vergisine yönelik incelemesini başlatmış ve tamamlamış olmasına karşın Fransız ürünlerine tarife uygulamadı. İki taraf OECD üzerinden küresel bir düzenleme için müzakere ediyor.

ABD Ticaret Temsilciliği sözcüsü konuyla ilgili yorum yapmadı. Google'ın sözcüsü inceleme hakkında değerlendirme yapmadı ancak Google'ın "tek taraflı vergilere karşı olduğunu" belirtti.