ABD ve Çin arasındaki gerilim bu kez Güney Çin Denizi üzerinden arttı
ABD ve Çin arasındaki gerilim Çarşamba günü Güney Çin Denizinde Çin'in füze denemeleri üzerinden arttı
Trump yönetiminin, sorunlu bölgede karakol inşa edilmesine yardımcı olan Çinli şirketlere yönelik hamle yapması ile eş zamanlı olarak Pekin’in denize doğru dört adet füze atması iki ülke arasındaki tansiyonu yükseltti.
Bloomberg’in isminin belirtilmesini istemeyen iki ABD Savunma yetkilisine dayandırdığı haberine göre, Çin Çarşamba günü dört orta büyüklükte balistik füzeyi Güney Çin Denizine fırlattı.
Füzeler Hainan ve Paracel adalarının arasında denizdeki bir noktaya düştü ve Pekin’in ABD uçakları tarafından alçak uçuş gerçekleşitirilerek protesto edilmesinin hemen ardından ateşlendi.
ABD Deniz Kuvvetleri Koramirali Scott D. Conn Perşembe günü gazetecilerin füze testleri hakkında sordukları soruyu, “Uluslararası hukuk ve kurallara uyumlu olduğu sürece bunu yapmaya hakları var. ” diyerek yanıtladı.
Conn ayrıca ABD’nin bölgedeki tüm tehditleri cevaplamaya hazır olduğunu belirtti.
Çin Savunma ve Dışişleri Bakanlıkları ise konuyla ilgili açıklama yapmadı.
- "Güney Çin Denizi" sorunu
Çin, 1947'de yayımladığı "Dokuz Hattı" adı verilen haritayla Güney Çin Denizi'nin yüzde 80'inde egemenlik iddiasında bulunuyor. Yer altı kaynakları açısından zengin bölgedeki hak iddiaları başta Filipinler olmak üzere aralarında Vietnam, Brunei ve Malezya'nın da bulunduğu kıyı komşusu ülkelerle egemenlik ihtilafına yol açıyor.
Pekin'in tartışmalı sularda inşa ettiği yapay adalar üzerinde kurduğu üsleri silahlandırdığı iddiaları, ABD ve bölge ülkeleriyle arasında gerginliğe sebep oluyor.
Uluslararası Tahkim Mahkemesi, 2016'da Filipinler'in başvurusuyla verdiği kararda, Çin'in, Güney Çin Denizi'nde tek taraflı egemenlik taleplerinin yasal olmadığına karar vermişti.
BN-AA