Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD ve Çinli müzakereciler birinci faz anlaşma üzerine görüşme gerçekleştirdiler, ABD konuya ilişkin iki tarafın da ilerleme kaydettiğini ve bu başarıya katkı sağladığını belirtti.

ABD Ticaret Temsilciliği tarafından yapılan açıklamada, iki ülkenin, Çin'in anlaşma kapsamında fikri mülkiyet haklarının korunması ve finansal hizmetler ve tarım gibi alanlarda Amerikan şirketlerine yönelik engel teşkil eden durumların ortadan kaldırılması yönünde adımlar attığı hakkında değerlendirmelerde bulunduğu bildirildi. Çin'in resmi haber ajansı Xinhua'da yer alan habere göre, her iki taraf anlaşmayı ileriye götürecek koşulları oluşturmak konusunda mutabık kaldı.

Dünyanın en büyük iki ekonomisi ABD ve Çin arasında dış ticaret, teknolojik güvenlikten Hong Kong'da insan hakları ve pandemiye yönelik adımlara, birçok konuda ortaya çıkan anlaşmazlıkalr dikkate alındığında, ender işbirliği alanlarından biri olarak ön plana çıkıyor. Ancak Pekin halen, ABD'den tarım, enerji ve imalat sektörü mamülleri alımlarını artırma yönündeki taahhüdünü karşılamaktan oldukça uzak.

Çin'in Ocak ayında imzalanan anlaşmanın orijinal maddelerine göre, bu yılın ikinci yarısında yaklaşık 130 milyar dolarlık ABD ürünü satın almak zorunda. Çin öte yandan, bu anlaşmada, 2021'in sonuna kadar 2017 yılındaki seviyenin 200 milyar dolar daha üzerinde ABD mal ve hizmeti satın almayı kabul etmişti.

Australia & New Zealand Banking Group Ltd. Çin baş ekonomisti Raymond Yeung, "Açıklama en azından bize Trump yönetiminin halen ticaret anlaşmasına önem verdiğini söylüyor," dedi ve "Çin'in ABD tarım ve enerji ürünlerini satın alması, başkanlık seçimi öncesi halen cazip bir durum. Bu, her iki ekonominin tam olarak birbirinden kopmadığını işaret ediyor" şeklinde görüş bildirdi.

ABD'den dün akşam saatlerinde yapılan açıklamaya göre, ABD Ticaret Temsilcisi Robert Lighthizer ve Hazine Bakanı Steven Mnuchin, Çin Başbakan Yardımcısı Liu He ile görüştü.

ABD'den yapılan açıklamada, "Her iki taraf ayrıca Çin'in ABD ürünleri alımında önemli artışlar yapmasını ve aynı zamanda anlaşmanın uygulanması için gelecekte yapılması gerekenleri de görüştü" denildi. Çin tarafı ise, her iki tarafın makro politika işbirliğinin genişletilmesini de görüştüğünü vurguladı.