Advertisement
HABERLER ABONE OL

ABD ve Çin gelecek haftalarda gerçekleşecek yüz yüze ticaret görüşmeleri öncesinde gerilimi azaltmak için bazı adımlar atmaya başladı.

Çarşamba günü ABD Başkanı Donald Trump, Çin’e uygulanacak ekstra yüzde 5 gümrük vergisini iki hafta süreyle ertelediğini söyledi. Bu da Çinli yetkililierin 1 Ekim’i yeni bir tarife halkası olmaksızın kutlayabilecekleri anlamına geliyor.

Bu esnada konuya yakın kaynakların belirttiğine göre, Çin’in soya fasulyesi ve domuz eti de dahil olmak üzere bazı şirketlere ABD’den tarım ürünü ithal etmeyi değerlendirerek Trump’ın destekleyicisi olan kitle üzerindeki baskıyı büyük ölçüde azaltacağı belirtildi.

İki ülkenin de ticaret savaşından aldığı ekonomik zararların daha belirgin hale gelmesiyle bir anlaşmaya duyulan ihtiyacın arttığı görülüyor.

ABD Başkanı Donald Trump Ağustos ayında Çin’e uygulanan ek vergileri artırarak ticaret savaşını kızıştırmıştı. Buna karşılık Çin tarafı da gümrük vergilerini yükselterek misilleme yapmıştı.

 Trump’’ın erteleme kararına Çin’den resmi olarak bir açıklama gelnmedi.

Çin’in tarımsal ürün yapacağına ilişkin açıklama yapan kaynaklar ise ürün alımlarının henüz gerçekleşmediğini  ve hacimlere de henüz karar verilmediğine ilişkin bilgi verdi. Çin icaret Bakanlığı ise konuya ilişkin bir açıklamada bulunmadı.

 Çarşamba gününün erken saatlerinde Çin, ticaret savaşının negatif etkilerini azaltmak için geçen sene yüzde 25 vergi uygulanmasına karar verilen bazı ABD ürünlerine yönelik muafiyet lisesi yayımlamıştı. Bu hamle Washington tarafından olumlu karşılanırkenÇin Trump destekçisi şehirler için kilit önem taşıyan tarımsal ürünleri bu muafiyet listesine dahil etmedi.