Advertisement
HABERLER ABONE OL

ABD Başkanı Joe Biden’ın göreve gelmesinin ardından alınan kararlara bir yenisi daha eklendi. Biden’ın imzaladığı kararname ile kapsamında federal hükümetin kullandığı araçların tamamının ABD’de üretilen elektrikli araçlarla değiştirileceği öğrenildi.

Federal hükümetin filosunda yaklaşık 650bin araç bulunuyor. Bu araçların 224 bini otomobil iken, 412 bin adedi ise ticari araçlar olarak açıklanıyor. Yapılan açıklamalarda araç filosunun elektrikli araçlarla değiştirilmesine ilişkin bir takvim yer almıyor. ABD merkezli teknoloji haber portalı Tech Crunch’a göre bütün filonun değiştirilmesinin yaklaşık 20 milyar dolara mal olacağı tahmin ediliyor. Söz konusu adımın ülkenin otomotiv endüstrisi açısından yeni bir ivme oluşturacağı ve milyonlarca kişiye yeni iş fırsatlarının kapılarını aralayacağına inanılıyor.

ABD ve elektrikli araç denince ilk akla gelen marka Tesla oluyor. Bu karar sonrası Tesla'nın araçları federal hükümetin filosunda yer almaya başlayabilir. Ancak Tesla araçlarının pahalılığı diğer üreticilere de büyük kapı aralıyor. Öte yandan Ford ve General Motors'un da elektrikli araç pazarına yönelik büyük yatırımları mevcut.

ABD'de sadece elektrikli araç üreten markalar arasında ise Rivian, Lordstown ve Fisker da yer alıyor. Amazon ile işbirliği açıklayan Rivian, geliştirdiği SUV ve pick-up model ile dikkat çekiyor. Lordstown elektrikli pick-up üzerinde çalışırken, Fisker ise yüksek performanslı ve çevreci yönü yüksek elektrikli araçlar geliştiriyor.

Kararın, Başkan Biden'ın kendi makam aracını kapsayıp kapsamayacağı henüz netleşmiş değil. ABD'de başkanların makam araçları ülkedeki üreticiler tarafından özel olarak üretiliyor ve gizli servis tarafından çeşitli güvenlik önlemleri ile donatılıyor.

Önceki başkan Trump’ın kullandığı araç ise General Motors’ın 15milyon dolar geliştirme ve özel donanıma harcadığı Cadillac model araçtı. Aracın herhangi bir kimyasal ya da biyolojik saldırıya karşın kendine ait bir oksijen sağlayıcısının bulunduğu, füze savunma sistemi, başkanın kan örneğinin yer aldığı sağlık kiti bulunduğu biliniyor.