Advertisement
HABERLER ABONE OL

ABD’de son dönemde ikinci el araç fiyatlarında yaşanan rekor yükselişte birkaç neden etkili oldu. Bazı sebepler sektöre has gelişmeler olurken bazıları ise ekonominin yeniden açılmasından kaynaklı.

Otomobil fiyatlarındaki yükseliş, enflasyonun 1 yıldan uzun sürenin en yüksek seviyesine çıkmasında da etkili olmuştu.

Kullanılmış araç ve kamyon fiyatları Nisan’da yüzde 10, Mayıs’ta yüzde 7.3 yükseldi. Pandemi kaynaklı arz talep dengesindeki değişiklikler fiyatların yükselişine neden oldu.

Fed Başkanı Jerome Powell da Salı günü yaptığı sunumda tüketici fiyatlarının görünümünden bahsederken otomobil piyasasındaki volatiliteye vurgu yapmıştı. Powell “enflasyonun yükselişinde büyük bir oranda ekonominin yeniden açılmasından direk etkilenen kullanılmış araç gibi kategorilerde yaşanan artış etkili oldu” ifadesini kullanmıştı. Powell bu etkilerin beklentilerinden daha fazla olduğunu ve tahminlerinden daha kalıcı etkiler olabileceğini de belirtmişti.

Cox Otomotiv analisti Zo Rahim fiyatların zirve yaptığını ve bundan sonra gerileyebileceğini belirtti. Rahim “Haziran ayının ilk iki haftasında fiyat artış hızının gerilediğini görüyoruz. Tüketiciler son 12 ayda önemli oranda tasarruf yaptı ve bu tasarrufları otomobil gibi dayanıklı tüketim mallarına harcadı” yorumunu yaptı.