Bloomberght
Bloomberg HT Haberler ABD’de salgının şiddeti seçim arifesinde artarken, Avrupa kısıtlamalara ek önlemler getiriyor

Avrupa'da yeni salgın önlemleri geliyor

Dünya genelinde son 24 saatte Kovid-19 salgını tespit edilen toplam vaka sayısı 47 milyon 339 bini geçerken, virüs nedeniyle 1 milyon 211 bin kişi yaşamını yitirdi. Salgınının başından beri vaka sayılarında en yüksek artışların yaşandığı Avrupa ülkeleri yeniden katı tedbirler almaya başladı.

Giriş: 03 Kasım 2020, Salı 13:57
Güncelleme: 03 Kasım 2020, Salı 14:12

Kovid-19 salgını, ABD genelinde başkanlık seçimleri öncesinde amansız yükselişini sürdürdü. ABD'de Kovid-19 salgınında yaşamını yitirenlerin sayısı son 24 saatte 236 bini aştı. En çok vaka Teksas eyaletinde görülürken listeyi Kaliforniya ve Florida eyaletleri takip ediyor.

Avrupa’da, Fransa, Belçika, Almanya, İngiltere ve İspanya başta olmak üzere birçok ülkede sokağa çıkma, seyahat etme ve toplanma kısıtlamaları uygulanırken, mağazalar, alışveriş merkezleri, restoranlar da kapatıldı.

Fransa genelinde 30 Ekim'den itibaren sokağa çıkma kısıtlaması

1 Aralık'a kadar sürecek sokağa çıkma kısıtlamasına göre, insanlar sadece işlerine ve sağlık kuruluşlarına gitmek, zaruri ihtiyaçlarını karşılamak, köpeklerini gezdirmek ve evlerinin yakınında yürüyüş yapmak için dışarı çıkabilecek.

İnsanlarda mümkünse işlerini evden takip etmeleri istenirken, Fransızların dışarı çıktıklarında İçişleri Bakanlığı sitesinden sağladıkları ve mazeretlerini bildiren belgeyi yanlarında bulundurmaları gerekecek.

Üniversiteler dışında tüm okulların açık olduğu Fransa'da, kafe, bar, restoran, mağaza, sinema, tiyatro ve spor salonlarının yanı sıra market, eczane ve banka gibi temel ihtiyaç hizmeti veren yerler dışında tüm işletmeler kapatıldı.

Hükümet sözcüsü Gabriel Attal BFMTV'ye yaptığı açıklamada, başkent Paris ve çevresinde tam gün sokağa çıkma yasağına başlama saatinin 21.00'e çekileceğini belirtti. Ayrıca Fransa'da şehirler arası seyahat de yasaklandı.

Fransa Pazartesi günü rekor sayıda günlük vaka bildirdi.

İngiltere'de ikinci karantina

Avrupa'da en çok ölümün görüldüğü İngiltere'de ikinci kez karantina kararı alınırken, 5 Kasım'da başlayacak karantina uygulaması en az 2 Aralık'a kadar sürecek.

Bu süre boyunca, insanların yalnızca eğitim, iş, yiyecek alışverişi ve egzersiz gibi belirli sebeplerle evlerinden çıkmalarına izin verilecek.

Mart ayındaki ilk karantinanın aksine okullar ve üniversiteler açık kalacak ancak gerekli olmadıkça seyahat edilemeyecek ve yurt dışına sadece eğitim, iş veya tedavi için çıkabilecek.

Ülkedeki restoran, bar ve kafeler sadece paket servisi yapabilecek, temel ürünlerin satıldığı marketler ve eczaneler hariç tüm perakende mağazalar kapatılacak.

Sadece toplu ulaşım ve market gibi kapalı alanlarda maske zorunluluğu bulunan ülkede, profesyonel spor müsabakaları seyircisiz devam edecek.

Karantina kapsamında sokağa çıkmak yasak olduğundan gösteri yapılamayacak, farklı hanehalkları bir araya gelemeyecek.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, İngiltere'de karantina uygulamanın "alternatifi olmadığını" söyledi ve ülkedeki tüm şehirlerin test edilmesine dair planlarını açıkladı.

Almanya'da kısıtlayıcı tedbirler yürürlüğe girdi

Almanya'da 2 Kasım'dan itibaren uygulanan ek tedbirlere göre, kasım sonuna kadar tiyatro, sinema, opera ve konser salonlarının yanı sıra spor salonları, yüzme havuzları, eğlence alanları, masaj ve kozmetik salonları kapatıldı.

Restoran, bar ve gece kulüpleri gibi işletmelerin de kapalı olacağı ülkede, otellerin yalnızca iş seyahati gibi zorunlu seyahat yapanları kabul etmesine izin verilecek.

Amatör düzeydeki tüm takım sporları yasaklanırken, profesyonel spor müsabakalarına ise seyirci alınmayacak.

Mağazaların, 10 metrekareye 1 kişi alacak şekilde müşteri kabul edebileceği ülkede, temas kısıtlaması kapsamında en fazla iki ailenin bir araya gelmesine izin verilecek.

Almanya Şansölyesi Angela Merkel ülke halkını kurallara uymaya çağırdı.

İtalya'da sokağa çıkma yasağının ülke geneline genişletilmesi gündemde

İkinci dalgaya diğer Avrupa ülkelerine göre daha geç giren İtalya'da ise Roma, Napoli, Milano ve Torino gibi büyük şehirlerin olduğu bölgelerde 23.00-05.00 saatlerinde sokağa çıkma yasağı uygulanırken, bu yasağın ülke geneline genişletilmesi de gündemde.

Liselerden itibaren bu hafta uzaktan eğitime geçilecek İtalya'da, şehirler ya da bölgeler arası seyahat kısıtlaması henüz olmazken, yüksek yayılmanın görüldüğü bölgelerde giriş çıkışlara sınırlama getirileceği açıklandı.

Restoran, bar, kafe ve dondurmacıların saat 18.00 itibarıyla kapatıldığı İtalya'da, market ve mağazalarla ilgili henüz bir kısıtlama yok.

İtalya'da açık ve kapalı her yerde maske zorunluluğu bulunurken, profesyonel spor karşılaşmaları seyircisiz devam ediyor.

Halka dışarıda buluşacaklarsa 6 kişiden fazla olmamaları ve evlere misafir almamaları tavsiye ediliyor.

İspanya'nın yüzde 70'inde serbest dolaşıma kısıtlama

İkinci dalganın en yoğun görüldüğü ülkelerden İspanya'da insanların serbest dolaşımını kısıtlayan katı tedbirler alındı.

Hükümetin 25 Ekim'de ilan ettiği olağanüstü hal (OHAL), Meclis kararıyla 9 Mayıs'a kadar uzatıldı.

Yeni OHAL kapsamında, gece sokağa çıkma yasağı ve toplanmaların 6 kişi ile sınırlandırılması ülke genelinde uygulanırken, diğer tedbirler salgının etkisine göre ülkedeki 17 özerk yönetimde değişiklik gösteriyor.

İspanya'da, ülkenin yüzde 70'ine denk gelecek şekilde 15 özerk yönetimdeki 2 binden fazla belediyede zorunlu olmadıkça giriş çıkışlar kapatıldı.

Kamusal alanda maske takmanın zorunlu olduğu ülkede, 23.00-06.00 saatlerinde (bazı yerlerde 22.00'dan itibaren) sokağa çıkma yasağı, aile veya arkadaş grupları arasındaki toplanmaların en fazla 6 kişiyle sınırlandırılması, eğlence yerlerinin kapatılması, bar, restoran, mağaza, dini ibadet yerlerinde doluluk kapasitesinin yüzde 50'ye indirilmesi, fuar, festival, konser gibi toplu etkinliklerin durdurulması, sporda tüm amatör branşlarda müsabakaların ertelenmesi, bazı yerlerde üniversitelerde uzaktan eğitime geçilmesi tedbirleri alındı.

Asya ülkeleri salgın kısıtlamalarında daha kontrollü ilerliyor

Buna ek olarak Asya'da, Hong Kong sosyal mesafe kurallarını bir hafta daha uzattı ve Malezya başbakanı, vakalardaki artışın yaşandığı ülke genelinde alınan önlemlerin tekrar gözden geçirilmesini istedi. Tayland, zorunlu karantina uygulamasını 10 güne indirmeyi düşünürken, Endonezya Ağustos ayından bu yana Kovid-19 kaynaklı en az yeni vaka sayısını bildirdi.

Diğer bir taraftan, Singapur ise okullarda öğrencilerden Aralık ayı başından itibaren hükümetin temas izleme mobil uygulamasını kullanmalarını zorunlu kıldı.