AB'de toplam nüfusun yüzde 21'i yoksulluk riski altında
-
Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) Avrupa'da yoksulluk ve sosyal dışlanma yaşayan kişilere dair istatistikleri yayımladı.
Avrupa Birliği’nde yoksulluk ve sosyal dışlanma yaşayan kişi sayısı 2023’e göre yüzde 0,3 (300 bin kişi) azalarak 93,3 milyona geriledi. Buna göre, AB’de toplam nüfusun yüzde 21’i yoksulluk veya sosyal dışlanma riski altındaydı.
Ülkelere göre yoksulluk ve sosyal dışlanma riski incelendiğinde, AB ülkeleri arasında İrlanda yüzde 17,6’lık oranla listenin son sırasında yer alıyor. Polonya yüzde 16, Hollanda ise yüzde 14,4 ile listenin son sırasında yer alan diğer ülkeler. Türkiye’de ise yaklaşık 25,6 milyon kişi yoksulluk ve sosyal dışlanma riski ile karşı karşıya. Türkiye, yüzde 30,4’uk oranı ile listede ilk sırada bulunuyor. Türkiye’yi yüzde 30,3 ile Bulgaristan ve yüzde 27,9 ile Romanya takip ediyor.
Yoksulluk ve sosyal dışlanma yaşayan kişi sayısı; yoksulluk riski, ciddi şekilde maddi ve sosyal yoksunluk ve düşük iş yoğunluğuna sahip bir hanede yaşama gibi üç farklı risk bileşeni ile hesaplanıyor.
2024 yılında yoksulluk veya sosyal dışlanma riskiyle karşı karşıya kalan AB içindeki 93,3 milyon kişi arasında, yaklaşık 5,6 milyon kişi aynı anda üç yoksulluk ve sosyal dışlanma riskini de deneyimleyen hanelerde yaşıyordu.
Cinsiyete göre yoksulluk ve sosyal dışlanma riski incelendiğinde, AB’de kadınlar erkeklere göre daha fazla risk altında. Kadınların yüzde 21,9’u, erkeklerin ise yüzde 20’si risk altındaydı.
Yaşlarına göre risk oranlarına bakıldığında ise gençler daha fazla risk altında. 18-24 yaş aralığındaki nüfusun yüzde 26,2’si, 18 yaş altı nüfusun ise yüzde 24,2’si risk altındaydı.
2024’te eğitim seviyesi düşük olan nüfusun yüzde 33,9’u yoksulluk ve sosyal dışlanma riski altındayken, işsizlerin ise yüzde 66,6’sı risk altındaydı.
Dikkat çekici bir diğer istatistik başlığı ise çocuklu hanelerdeki yoksulluk ve sosyal dışlanma riski. Buna göre AB ülkelerinde çocuklu hanelerdeki toplam nüfusun yüzde 21’i risk altındaydı. Bu oran Türkiye’de yüzde 30,3 seviyesindeydi. Arnavutluk, Karadağ ve Kuzey Makedonya ise bu bileşende Türkiye’den daha riskli olan ülkeler.