Advertisement
HABERLER ABONE OL

Kanada’da Justin Trudeau yönetimindeki hükümet pazartesi günü pipet ve tabak gibi tek kullanımlık plastiklerin yasaklanması planını açıkladı.
Başbakan Trudeau, Montreal'de yaptığı basın toplantısında, yasağın 2021 gibi erken bir tarihte yürürlüğe gireceğini söyledi.
Hükümet ayrıca, geri dönüşüm sorumluluğunu plastik ürünler üreten veya satan şirketlere verecek yeni önlemler de planlamış durumda. Plastikler üzerindeki bu baskı, Avrupa Birliği, Hindistan ve Kaliforniya'daki yönetimler tarafından, çöplerle dolu okyanuslarla ve ölü deniz hayvanlarının sindirim sistemlerindeki plastik torbalarla çekilmiş görüntülerle desteklenen bir çabanın sonucu gerçekleşti.
AB, Mart ayında, küçük parçalar halinde parçalanan ve plastik torbalar gibi doğada çözülmeden kalan bazı ürünleri yasaklamayı oylamıştı.
Başbakan Trudeau yaptığı açıklamada, "Kanadalılar plastik kirliliğinin etkilerini birinci elden biliyorlar ve plajlarını, parklarını, caddelerini ve plastik atıklarla dolu kıyı şeridini görmekten sıkılıyorlar. Gelecek nesiller için çevreyi temiz ve güvende tutmayı çocuklarımıza borçluyuz" şeklinde konuştu.

Ancak bu durum zaten boru hattı tıkanıklıklarından, üretim kesintilerinden ve petrol ve gaz için indirimli fiyatlardan muzdarip olan Kanada'nın fosil yakıt endüstrisi konusunda önemli gelir akışını tehdit edebilir.
Alberta’da, eski Başbakan Rachel Notley hükümeti, hem istihdam oluşturmak ve hem de bölgeleri fosil yakıt ihracatına yönlendirmek için kimyasal tesisler kuran şirketlere teşvikler vermeyi taahhüt etmiş bu teşvik programı kapsamında Aralık 2017'de Inter Pipeline Ltd., Kuzey Alberta'da 3,5 milyar Kanada Doları değerinde (2,6 milyar ABD Doları) plastik tesisi kurmayı planladığını açıklamıştı.