Bloomberght
SON DAKİKA
Bloomberg HT Haberler ABD'nin "bütçe savaşları" henüz bitmedi

ABD'nin "bütçe savaşları" henüz bitmedi

  • Piyasalar mali uçurumun önlenmesine yönelik anlaşmayı rahatlama hissiyle karşıladı; ancak ABD'deki vergi ve harcama kesintileri savaşı henüz bitmedi

Giriş: 03 Ocak 2013, Perşembe 06:59
Güncelleme: 03 Ocak 2013, Perşembe 16:40

Beyaz Saray ve Kongre'nin vergilerde anlaşması hisseleri Çarşamba günü yukarı taşısa da, rahatlama hissi, Şubat'ta ABD'nin kapısına yeniden dayanacak olan vergi ve harcama kesintisi mücadelesini gölgeliyor.

Dow Jones Endeksi dün yüzde 22.35 kazançla 13,412.55 puana kadar tırmanarak, son 1 yılın en iyi gününü kaydetti.

Öte yandan Washington'daki hava çok daha sessizdi. Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Çarşamba günkü anlaşmanın ABD'nin bütçe açığını azaltma konusunda yeterli olmadığını açıkladı.

ABD'de vergi-harcama kesintisi savaşı ise henüz sonlanmadı. Mali uçurum anlaşmasında vergiler konusunda Obama'nın planını kabul eden Cumhuriyetçiler, rövanş için Şubat'ı beklemeye başladı. Cumhuriyetçiler, bütçe açığının azaltılmasına yönelik yeni anlaşmaların harcama kesintilerinin gelmesi gerektiğini söylüyor. ABD Başkanı Barack Obama ve Demokratlar ise vergi artışları ve harcama kesintilerinin birleşimini savunuyor.

ABD Hazinesi'nin borç sınırına dayanmasıyla Şubat sonunda yeni bir mücadelenin ve düellonun başlaması bekleniyor.