Advertisement
HABERLER ABONE OL

Kiğılı Giyim Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Kiğılı işyerlerinde PCR testi zorunluluğu hakkında Bloomberg HT’ye değerlendirmelerde bulundu.

Kiğılı çalışanların bazılarının aşı olmamakta direndiklerini, bu durumun da işleri aksattığını belirtti. Ayrıca Kiğılı, haftalık olarak PCR testi zorunluluğunun getirilmesinin çok doğru bir karar olduğunun altını çizdi.

“400 kişi aşı olmak istemiyor”

Kiğılı’nın konuşmasında öne çıkanlar şöyle;

“Yalnız bizde 2 bin kişi çalışıyor. Son yaptığımız istatistiklerde 2 bin kişiden neredeyse 400’u aşı olmuyor ve olmamakta da direniyor. Öylesine büyük sıkıntılar çekiyoruz ki, kırmızı listede olan bölgelerde mağazalarımız var. Buralarda 6 ile 8 arasında çalışanlar var. İçlerinden biri mutlaka Kovid çıkıyor ve sıkıntı başlıyor. Diğer ekip arkadaşlarına ekip gidiyor testler yapılıyor. Moraller bozuluyor. Biz bir bakımdan Sağlık Bakanlığı'nın yaptığı işi yapıyoruz bir bakımdan ekibe moral motivasyon sağlıyoruz. Ciddi anlamda işi tökezletiyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndan gelen haberle haftalık PCR testi uygulamasına başlamak üzereyiz. Çalışanların PCR testi ile ilgili evrak düzenleme işi yeni bir bunları yapmaya çalışacağız”

PCR testi zorunluluğunun getirilmesinin çok iyi bir karar olduğunu söyleyen Kiğılı, testin maliyetinin kim tarafından karşılanacağının daha belli olmadığını önümüzdeki günlerde netleşeceğini belirtti.

Çin merkezli Sinopharm şirketi kendi mRNA aşısını geliştiriyor.

Sinopharm Çin’de mRNA aşısı geliştiren tek şirket değil. Daha küçük üretici Walwax Bioteknoloji de aşının test denemelerini yapıyor. Ancak Sinopharm gibi büyük bir oyuncunun mRNA pazarına girmesinin bu teknolojiye önemli bir ivme kazandıracağı belirtiliyor.

Hong Kong Üniversitesi’nde Virolog olan Jin Dong-yan mRNA aşısının inaktif açıdan daha etkili olduğunu söyledi.

Alman ilaç üreticisi BioNTech Pfizer ve Çinli ilaç şirketi Fosun Pharma işbirliğiyle mRNA aşısı üretmek için anlaşmıştı. Firma, Pekin’den resmî onay bekleme aşamasında.

Çin, Sinopharm ve Sinovac’ın geliştirdiği 2 milyar dozdan fazla çoğu inaktif olan aşı üretimi yaptı.

Sinopharm’ın Faz 3 denemelerinde 3 hafta aralıklarla uygulanan aşının semptom gösteren vakalardaki etkinlik oranının yüzde 79 olduğu duyurulmuştu.

ABD'li ecza devi Moderna ile Japonya'daki satışı ve dağıtımından sorumlu partneri Takeda, içeriğinde yabancı madde bulunan aşılara yönelik karar aldı.

Buna göre muhteviyatında yabancı madde ve şişelerinde kirlenme saptanan kullanılmamış 1,6 milyon dozdan fazla Kovid-19 aşısı geri toplatılacak.

Japonya Sağlık Bakanlığı önceki hafta, açılmamış Moderna aşısı şişeciklerinde kirlenme, bazı şişeciklerde ise yabancı maddeler bulunduğunu açıklamıştı.

Bakanlık, Moderna'nın İspanya'da üretilen yaklaşık 1,6 milyon dozunun kullanımının önlem olarak askıya alındığını duyurmuştu.

Takeda ise güvenlik önlemi olarak İspanya'da aynı üretim bandından çıkan dozların Japonya'daki kullanımına ara verdiklerini bildirmişti.