Advertisement
FİNANSAL TEKNOLOJİ ABONE OL

SEFER YÜKSEL

Multinet Up CEO’su Demirhan Şener, açık bankacılık ve dijital bankacılığın gelişmesi ile önümüzdeki dönemde KOBİ bankacılığının öne çıkacağını söyledi. Bloomberg HT televizyonunda Finansal Teknoloji programına konuk olan Şener, "Biz de bankalar ve diğer fintech kuruluşlarıyla birlikte bu alanda yeni servisler çalışacağız" dedi. Multinet Up olarak son yıllarda benimsedikleri ekosistem stratejilerine 2022’de de devam edeceklerini vurgulayan Şener, "Hem kurumsal paydaşlarımızın hem de son kullanıcılarımızın ihtiyaçlarına en iyi şekilde yanıt verebilmek için yol haritamızı oluşturduk. Ekosistemimizde sunduğumuz servis setini çeşitlendireceğiz. Merchant Acquiring tarafında İstanbulkart benzeri örnekleri artıracağız" diye konuştu.

1999'da kurulan şirketin 2013 yılından sonra bir dönüşüm hikayesine başladığını kaydeden Şener, o dönemde ödeme dünyasının her alanını kapsayan bir fintech şirketi olmak ve paydaşların hayatını kolaylaştırmak hedefiyle bu dönüşüme başladıklarını belirtti. Müşteri deneyimini geliştirmek ve inovatif yeni çözümler sunmak için teknoloji yatırımlarına yöneldiklerini belirten Şener, o dönemde aynı zamanda Türkiye’nin ilk ön ödemeli kartını çıkaran ininal, işletmelere sanal ödeme alt yapısı sunan iPara ve ortak satın alma platformu OSAP ve restoran sadakat çözümü sunan GastroClub gibi çok sayıda start ıp'a yatırım yaptıkların kaydetti. Şener, yapılan bu yatırımlar ve gidilen işbirliklerinin kendilerini BKM’nin hazırladığı Türkiye Fintech Ekosistem Haritası’nda Türkiye’nin banka dışı tek kart şeması sahibi şirketi yaptığını vurguladı.

'Ekosistemimiz iki milyon kart kullanıcısı ve 200 binin üzerinde kurumu kapsıyor'

Bugün gelinen noktada dört ana çalışma alanları olduğunu belirten Şener, bu alanları, çalışanlara bağlı giderlerin yönetimi, toplu satın alma ve tedarik çözümleri, B2C ve B2B servislerden oluşan finansal servisler platformu ve yarattıkları finansal teknoloji servislerini iş birliği yaptıkları kurumlara sunmak olarak sıraladı. Ödeme sistemleri denince hem kurumların hem son kullanıcının ihtiyaçlarına yönelik 360 derece hizmet sunduklarını belirten Şener, "Ekosistemimiz iki milyon kart kullanıcısını 200 binin üzerinde kurumu kapsıyor" dedi.

'En önemli paydaşlarımız olan KOBİ'lere odaklandık'

Multinet Up ekosisteminde yer alan 200 bin kurumun büyük çoğunluğunu Türkiye ekonomisin can damarı KOBİ'lerin oluşturduğunu Şener, "Dolayısıyla pandemi ile birlikte başlayan sıkıntılı dönemde, Multinet Up olarak ilk refleksimiz en önemli paydaşlarımız olan KOBİ’lerin ihtiyaçlarına odaklanmak oldu. Daha önce de sunmakta olduğumuz avantajları ortaya çıkan yeni ihtiyaçlara yönelik geliştirdik. Ödeme alma alt yapılarını dijitalleştiriyoruz. Restoranların POS cihazı derdine 2019 yılında son verdik. Pandemi ile özellikle paket siparişlerinde moto kurye hizmetindeki artış, kapıda ödeme almak için restoranların pos taleplerini de artırdı. Mobil pos uygulamamız MultiPOS’u indirerek ödeme alma imkânı üye iş yerlerimize büyük kolaylık sağladı. Şu anda sahadaki posların yüzde 67’si MultiPOS. Yine online ödeme alt yapısı bulunmayan restoranlara yönelik bir proje geliştirdik, MultiNet üyesi restoranlardaki mobil ödeme altyapısını iPara’nın sunduğu online ödeme altyapısı ile entegre ettik" dedi. KOBİ'lere yeni iş fırsatları veya avantajlar yaratan iş birlikleri kurduklarının altını çizen Şener şöyle devam etti: "Müşterimiz olan KOBİ’lere maliyet avantajı, tasarruf imkânı, operasyonel kolaylık ve çalışanlarını mutlu etme imkânı sunuyoruz. Ayrıca, uçtan uca dijital yeni nesil çözümlerimiz ile hayatlarını kolaylaştırıyoruz. Tüm kart işlemlerini self-servis platformlar üzerinden online olarak yapabiliyorlar." Şener, Multinet Up'ın üye iş yeri olan KOBİ’lerin sayısı geçtiğimiz sene 50 bin civarındayken bu sene itibariyle 60 bini aştığını sözlerine ekledi.

'2021'i yüzde 50 büyüme ile kapatacağız'

2013 yılında yaptıkları hacmin yüzde 90’ına yakınının yemek kartı olduğunu belirten Şener, bugün bu rakamın yüzde 50’nin altına geldiğini belirti. E-ticaretin yükselişe geçmesi ve online ödeme alışkanlıklarının yaygınlaşmasının finansal servisler platformlarındaki şirketlerin faaliyetlerini de etkilediğini ifade eden Şener; "iPara 2020’de ikiye katlandı, 2021’de 2 kat büyüme öngörüyoruz. Benzer bir büyümeyi ininal tarafında da bekliyoruz. Genel olarak bakınca, 2020’yi 5.5 milyar TL ile kapattık. 2021’de de yüzde 50 büyüme ile 8.25 milyar TL hacim bekliyoruz" dedi.